Najnovije vesti

AUSTRIJA PRED SEPTEMBARSKE IZBORE: Kurc u prednosti, ali je rekordno velik broj neodlučnih birača, čak 22 odsto!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

analiza

AUSTRIJA PRED SEPTEMBARSKE IZBORE: Kurc u prednosti, ali je rekordno velik broj neodlučnih birača, čak 22 odsto!

Austrija

Narodna partija Austrije (ÖVP) Sebastijana Kurca i dalje ubedljivo vodi u istraživanjima javnog mnjenja, koja pokazuju da postoji veliki broj neodlučnih Austrijanaca.

Klađenje na pobedu ÖVP na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 29. septembar je gotovo sigurna kombinacija, jer pobedu može sprečiti samo "politički zemljotres", ali postoji rekordan broj neodlučnih birača.

ÖVP Sebastijana Kurca u ovom trenutku može osvojiti 37 odsto glasova, a razlika prema drugoplasiranoj Socijaldemokratskoj partiji (SPÖ) koja može dobiti 22 odsto glasova je ogromna.

Na trećem mestu je FPÖ koja bi trenutno osvojila svega 18 odsto glasova.

Stranka Zelenih, koja je 2017.ispala iz parlamenta, vratiće se gotovo sigurno u poslaničke klupe i to sa dvocifrenim razultatom, jer bi trenutno za tu stranku glasalo 12 odsto Austrijanaca. Na petom mestu je Neos koji može računati na osam odsto glasova. Na osnovu ovih rezultata ÖVP bi mogla obezbediti većinu u parlamentu koalicijom sa Zelenima, što se sve češće pominje.

ÖVP će pokušati da izbegne "veliku koaliciju" sa SPÖ, jer bi ulazak u saradnju sa drugoplasiranim značilo i prihvatanje mnogih njihovih zahteva koji su suprotni politici narodnjaka, ali pre svega i prelaženje preko "svrgavanja" sa vlasti, izglasavanjem nepoverenja vladi, nakon kraha koalicije sa FPO.

Kao što OVP dominira u istraživanjima o podršci političkim partijama, tako i Kurc dominira u ispitivanjima kada je reč o tome kojeg bi kancelara želeli Austrijanci.

Da postoji mogućnost direktnog izbora kancelara, čak 46 odsto bi glasalo za njega, na drugom mestu je Norbert Hofer lider FPÖ sa 19 odsto podrške i trećem Pamela Rendi Vagner šefica SPÖ sa 18 odsto. Međutim, ogroman broj birača nije siguran kome će dati glas. Istraživanje je pokazalo da je čak 3,8 miliona glasača nesigurno i da svega 41 odsto birača već zna kome će dati svoj glas.

Daljih 30 odsto ima naklonost prema nekoj stranci, ali još nije sigurno da li će i glasati za nju, a 14 odsto još je neodlučno između dve partije, i 15 odsto uopšte nema pojma u ovom trenutku za koga će glasati. Ukupno gledano 59 odsto birača je još neodlučno, što je rekordan broj.

Na drugoj strani čak 74 odsto građana je reklo da će sigurno izaći na birališta, a daljih 18 procenata je reklo da će najverovatnije glasali. Izlaznost glasača na parlamentarnim izborima 2017. iznosila je čak 80 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...