AUSTRIJA JURI RUSKOG ŠPIJUNA: Izdat nalog za hapšenje vojnog agenta obaveštajne službe Rusije!
Foto: Printscreen Krone.at

pukao lanac

AUSTRIJA JURI RUSKOG ŠPIJUNA: Izdat nalog za hapšenje vojnog agenta obaveštajne službe Rusije!

Austrija -

BEČ - Austrijske vlasti saopštile su danas da su izdale međunarodni i evropski nalog za hapšenje jednog agenta vojne obaveštajne službe Rusije, osumnjičenog da je decenijama vodio špijunske operacije u kontaktu s jednim austrijskim vojnim oficirom.

Nalog za hapšenje se odnosi na oficira ruske obaveštajne službe (GRU), navodi se u saopštenju policije i tužilaštva u Salcburgu i dodaje da je Rus Igor Jegorovič Zajcev (65) bio u kontaktu s pukovnikom austrijske vojske, optuženim da je bio veza Moskve od kraja 1980-ih, do hapšenja u Austriji krajem 2018. godine.

Tu špijunsku aferu je otkrio kancelar Sebastijan Kurc u novembru 2018. godine, u vreme zategnutih odnosa izmeđ Rusije i zapadnih zemalja, zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Austrija sumnja da jedan od njenih pukovnika, koji sada ima 70 godina, čak 30 godina špijunirao za Rusiju. Taj oficir je u pritvoru od hapšenja, a tereti se za "otkrivanje državnih tajni".

foto: Printscreen Krone.at

Po navodima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ruski agent je predstavljen pod imenom Igor Egorovič Zajcev. Njegov prvi kontakt sa austrijskim oficirom je bio ;1987. godine, od kada su redovno saradjivali, za šta je Austrijanac ;dobio "više stotina hiljada evra", navele su austrijske vlasti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track