Najnovije vesti

BIVŠI AUSTRIJSKI KANCELAR TUŽI KURCA: Afera sa uništavanjem diskova se ne smiruje!
Foto: EPA

prepucavanje

BIVŠI AUSTRIJSKI KANCELAR TUŽI KURCA: Afera sa uništavanjem diskova se ne smiruje!

Austrija

Bivši lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i nekadašnji kancelar Kristijan Kern najavio je tužbu protiv šefa Narodne stranke (OVP) Sebastijana Kurca i uvukao time svoju stranku u aferu "uništavanja državnih hard diskova".

Sve je počelo tako što je saradnik OVP koji je, neposredno pred izglasavanje nepoverenja u parlamentu, odneo hard-diskove iz kabineta tadašnjeg kancelara Kurca.

 

Pošto nije platio račun za uslugu uništavanja, u javnost je dospela informacija o tome, što je izazvalo kritike za praksu da odlazeća vlada uništava podatke pred dolazak "naslednika".

 

Međutim, Kurc je objasnio da to rade sve vlade, i da je to učinila i vlada kancelara Kristijana Kerna, koja je bila na vlasti pre njega.

 

Kern je na tu izjavu najavio tužbu, tvrdeći da niko iz njegovog kabineta nije uništavao podatke i sklanjao ih od sledeće vlade.

 

Time je SPO ušla u aferu oko uništavanja hard-diskova, čime je ta stranka izgubila mogućnost da kritikuje političke protivnike za ovu navodno nepostojeću praksu i netransparetno ponašanje.

 

Naime, pojavila se dokumentacija prema kojoj je Kernova vlada dala 2.100 evra za uništavanje sedam hard-diskova 1. decembra 2017.

 

Inače, OVP je za pet hard-diskova trebalo da plati svega 76 evra.

Kern, koji je uverljivo tvrdio da takve prakse nije bilo u njegovo vreme, saopštio je posle pojavljivanja dokumenata da navodno nije bio upoznat da su uništavani diskovi njegovog kabineta.

 

"Neverovatno je s kakvim dvostrukim moralom Kern i SPO deluju, kada se ispostavilo da je i SPO je u velikom stilu uništavala podatke", rekao je generalni sekretar OVP Karl Nehamer.

 

On je dodao da je sada jasno da je praksa da se uništavaju hard-diskovi pred promenu vlade.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...