KRŠKO DIGLO TEMPERATURU U AUSTRIJI: U Štajerskoj najavljuju proteste protiv gradnje drugog bloka slovenačke nuklearke!
Foto: Profimedia

opasno

KRŠKO DIGLO TEMPERATURU U AUSTRIJI: U Štajerskoj najavljuju proteste protiv gradnje drugog bloka slovenačke nuklearke!

Austrija -

Izjava slovenačkog premijera Marjana Šarca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji, koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje te nuklearke, prenose danas slovenački mediji.

Reakcije su posebno oštre u južnim delovima Austrije, u pokrajinama Koruškoj i Štajerskoj.

Zamenik štajerskog zemaljskog poglavara Mihael Šikhofer, član socijalističke stranke SPOe, kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen - neprihvatljiva.

Čelnik koruške Slobodarske stranke Gernot Darman, u pokrajini gde su na vlasti konzervativci, također je najavio da će organizirati masovni protest protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susednoj državi.

Šikhofer je austrijsku saveznu vladu pozvao i da odmah reaguje na Šarcove izjave i u vezi s tim uspostavi kontakt s Ljubljanom, javila je austrijska agencija APA.

"Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne sme doći do gradnje drugoga bloka", kazao je podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, o tome da se Krško nalazi na tektonskoj pukotini i da zato nije sigurno od potresa.

"Treba nam nacionalno i evropsko savezništvo protiv nuklearki. Moramo ujediniti sve snage da sprečimo širenje nuklearnih elektrana", kazao je Šikhofer.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track