PRESTONICA AUSTRIJE BAŠ PO MERI ČOVEKA: Beč je i dalje najbolji grad za život! London, Pariz i Njujork totalno ispali s liste, a da vidite ko je najgori!
Foto: Profimedia

NAJ GRAD

PRESTONICA AUSTRIJE BAŠ PO MERI ČOVEKA: Beč je i dalje najbolji grad za život! London, Pariz i Njujork totalno ispali s liste, a da vidite ko je najgori!

Austrija -

Beč je i ove godine ostao grad najbolji za život, pokazao je godišnji indeks koji je uradila istraživačka kompanija lista Ekonomist - Ekonomist intelidžens junit (EIU).

Među 140 gradova koji su se našli na listi, a na osnovu 30 faktora, najgori za živor je Damask u Siriji.

foto: Profimedia

Gradovi su ocenjivani na osnovu 30 faktora, svrstanih u pet kategorija - stabilnost, briga o zdravlju, kultura i prirodno okruženje, obrazovanje i infrastruktura. Kako se navodi, kvalitet života je uopšteno bolji, iako zagađenje i politicki nemiri smanjuju živorni standard u pojedinim metropolama.

foto: Profimedia

Melburn

Na osnovu njih Beč je ocenjen sa 99,1 od 100 mogućih bodova, a za njim slede Melburn, Sidnej i Osaka. Prema indeksu, Beč se ponosi bogatstvom muzike i umetnosti, veličanstvenom arhitekturom i jedinstvenim kafeterijama.

Veća stopa kriminala i loša infrastruktura stavili su neke velike gradove, poput Londona, Pariza i Njujorka, na niže mesto na listi, uprkos jakim kulturnim i kulinarskim aspektima.

foto: Profimedia

London, Pariz i Njujork su ispali s liste zbog kriminala i infrastrukture

Ukupno gledano, 27 gradova je postalo bolje za život, dok je 15 gradova palo na listi.

Najveći napredak postigla je prestonica Portorika San Huan, koji je napredovao za 20 mesta i dospeo na 69, međutim ocenjeno je da mora još da ulaže u zdravstvo i infrastrukturu, naročito posle razaranja koje je uragan Marija napravio 2017. godine.

foto: Profimedia

Živopisni San Huan, Portoriko

Sidnej je jedini grad koji je ušao u prvih 10 zahvaljujući napretku u zaštiti životne sredine.

Među 10 najboljih gradova našli su se i Tokio, Kalgari, Vankuver, Kopenhagen, dok su na listi 10 najgorih, osim Damaska, Lagos u Nigeriji, Daka (Bangladeš), Tripoli (Libija), Harare (Zimbabve).

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track