Najnovije vesti

U KLAGENFURTU TAJNO NIČE SREBRENIČKA DŽAMIJA: Austrijanci pobesneli jer su za projekat saznali tek kada je položen temeljac
Foto: AP/Sergei Grits

pobuna građana

U KLAGENFURTU TAJNO NIČE SREBRENIČKA DŽAMIJA: Austrijanci pobesneli jer su za projekat saznali tek kada je položen temeljac

Austrija

Izgradnja "Srebreničke džamije" i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti, koja je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamena-temeljca.

Proteklog vikenda položen je kamen-temeljac za kompleks koji će se prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara, u vrednosti od milion evra, a javnost je tek tada upoznata sa projektom, koji je inače dobio sve dozvole.

 

Kako se navodi na fejsbuk profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tokom i uoči polaganja kamena temeljca prikupljeno je oko 65.000 evra donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata kao što je izgradnja velike džamije u delu grada Sankt Peter, gde već ima dosta problema, treba prići sa posebnom senzibilnošću, transparentnošću i pre svega informišući građane.

 

Kritikovao je što je Matijašic ćutala i nije informisala građane o ovom projektu.

FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udeo muslimana mali.

"Zahtevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi", poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvata svega 250 porodica.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: AP/Sergei Grits)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...