NOVA POBEDA NARODNJAKA: Kurc osvojio Štajersku, do skora tvrđavu SPO!
Foto: EPA

izbori

NOVA POBEDA NARODNJAKA: Kurc osvojio Štajersku, do skora tvrđavu SPO!

Austrija -

Narodna partija Austrije (OVP), čiji je lider Sebastijan Kurc, pobedila je na današnjim izborima u Štajerskoj, četvrtoj po veličini pokrajini u Austriji.

Trend sa parlamentarnih izbora od kraja septembra se nastavlja i OVP beleži visoke pobede, pa je u Štajerskoj uspela da preuzme prvu poziciju sa 36,61 odsto glasova, što je za 8,16 više nego na prethodnim pokrajinskim izborima. SPO je od 1945.do 2005. bila na vlasti u Štajerskoj, a Socijaldemokratska partija (SPO) uspela je da pobedi samo tri puta - 2005, 2010. i 2015.

SPO je pala na drugo mesto osvojivši 22,89 odsto glasova, za 6,40 odsto manje nego pre četiri godine.

Na trećoj poziciji je Slobodarska partija (FPO), koja je osvojila 17,94 odsto glasova, i izgubila čak 8,82 odsto birača.

Zeleni su, posle narodnjaka, ostvarili najzapaženiji uspeh, osvojivši 11,43 odsto glasova, to jest za 4,75 odsto više nego pre pet godina.

U štajersku skupštinu ušla je još Komunistička partija Austrije (KPO) sa 6,02 odsto glasova i Neos sa 5,10 odsto.

Izbori u Štajerskoj održani su pola godine pre vremena, na osnovu zahteva FPO koja je tražila prevremene izbore, a što je podržala OVP.

Nakon ovog ishoda izbora, OVP ima mogućnost da formira vladu samo sa SPO ili FPO, za razliku od saveznog nivoa gde Kurc pregovora sa Zelenima.

Postoji i mogućnost tročlane koalicije, što se, međutim, u austrijskoj politici najčešće izbegava.

Zanimljiv je ishod izbora u glavnom gradu Štajerske, Gracu.

U tom gradu su Zeleni sa 24,7 odsto glasova, tesno iza OVP, a na trećem mestu je SPO sa 15,5 odsto glasova i gubitkom od 12,6 procenata.

Odmah iza socijaldemokrata dospela je KPO sa 13,23 odsto glasova, i to ispred FPO koja je dobila svega 13,11 odsto glasova.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track