AUSTRIJSKOJ MINISTARKI POREKLOM IZ BIH STIŽU PRETNJE: Alma Zadić ODMAH dobila policijsku zaštitu
Foto: printscreen YT

skandal

AUSTRIJSKOJ MINISTARKI POREKLOM IZ BIH STIŽU PRETNJE: Alma Zadić ODMAH dobila policijsku zaštitu

Austrija -

BEČ - Prva austrijska ministarka migrantskog porekla Alma Zadić dobila je na početku svog mandata policijsku zaštitu zbog pretnji desničara.

Ministarka pravosuđa već sedam dana je izložena napadima desničara zbog svog bosanskog porekla, a sve je pokrenuto apelom Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je pozvala predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da je ne prihvati, zbog toga što je sud u prvoj instanci proglasio Zadićevu krivom za klevetu i izrekao joj kaznu novčanog obeštećenja.

Na apel FPO nadovezali su se desničari koji su rođenoj Tuzlanki, koja se sa roditeljima za vreme rata u Bosni doselila u Austriju, pretili i optuživali je da navodno namerava da uvodi Sserijatski zakon u Austriji.

Desničari preko društvenih mreža pripisuju najmlađoj ministarki pravosuđa u istoriji Austrije navodnu bliskost sa islamistima, a šef ekstremnih desničara "Identitarista" Martin Selner s tim u vezi snimio je poseban video.

Iz stranke Zelenih, čiji je Alma Zedić član, ukazano je da ona nije vernik, ali uprkos tome desničarima najviše u vladi smeta upavo ona, jer nije "autohtona" Austrijanka, iako važi za uglednog pravnika, s obzirom da je pravo završila u Austriji, a doktorirala je u SAD.

Inače, policijsku zaštitu u Austriji imaju samo predsednik, kancelar i ministar unutrašnih poslova, dok je za ostale članove vlade i političare ta mera predviđena samo po potrebi.

Kurir.rs/tanjug

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track