HITLEROV ŽIVOT PRE NEGO ŠTO JE POSTAO DIKTATOR: Posle samo par meseci u muzičkoj školi mislio da može da komponuje!
Foto: Profimedia

izložba

HITLEROV ŽIVOT PRE NEGO ŠTO JE POSTAO DIKTATOR: Posle samo par meseci u muzičkoj školi mislio da može da komponuje!

Austrija -

U Austriji će ovog vikenda biti otvorena izložba posvećena mladosti nacističkog lidera Adolfa Hitlera i njegovim umetničkim ambicijama.

Na izložbi se nalazi deo operske partiture "Wieland der Schmied" koju je komponovao mladi Hitler, poznati obožavalac nemačkog kompozitora Riharda Vagnera.

Hitler je imao 20 godina kada je zajedno sa prijateljem Augustom Kubičekom napisao note na sada požutelom papiru. Budući nacistički lider je tada svirao klavir.

foto: Profimedia

"Išao je samo četiri meseca na časove muzike, što govori puno o njemu", rekao je kustos izložbe Kristijan Rap i dodao da se već tada osećala Hitlerova megalomanija. "Uvek je precenjivao svoje sposobnosti", rekao je Rap.

foto: Profimedia

Ta partitura je jedina strana koja je ostala od Hitlerovog ambicionog plana o komponovanju opere inspirane germanskom mitologoijom i koja liči na Vagnerov nedovršeni opus.

Izložba pod nazivom "Mladi Hitler - Godine školovanja jednog diktarora - 1889-1914", postavljena je u muzeju istorije u Sankt Peltenu u pokrajini Donjoj Austriji.

Na izložbi, koja traje do 9. avgusta, nalaze se predmeti i suveniri iz Hitlerove mladosti koje je prikupio Kubiček od 1907. do 1920. godine. Izložene su Hitlerove razglednice, slike, crteži i pisma.

foto: Profimedia

Drugi kustos izložbe Hanes Lajdinger izjavio je da su oni koji su poznavali Hitlera u mladosti, opisivali ga kao agresivnu, beskompromisnu i tvrdoglavu osobu.

Kustosi su izrazili nadu da će izložba imati edukativni karakter i omogućiti da posetioci bolje shvate kako se "radjuju totalitaristički projekti".

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track