POPUŠTANJE MERA U AUSTRIJI: 4.600 radnji dobilo dozvolu da otvori vrata za kupce, evo koja pravila moraju da se poštuju
Foto: EPA / Christian Bruna

odluka vlade

POPUŠTANJE MERA U AUSTRIJI: 4.600 radnji dobilo dozvolu da otvori vrata za kupce, evo koja pravila moraju da se poštuju

Austrija -

U Austriji je danas, na osnovu odluke vlade, posle pozitivnog trenda u borbi protiv širenja korona virusa, 4.600 radnji dobilo dozvolu da otvori svoja vrata za kupce.

Radi se o prodavnicama građevinske i baštenske opreme, kao I malih radnji prostora do 400 kvadratata.

Otvaranje je omogućeno uz pridržavanje posebnih mera, a to je ograničenje broja kupaca u prodavnici, kao I obavezno nošenje zaštitne maske I redovna dezinfekcija prostora.

U prodavnicama građevinske i baštenske opreme, koje ne spadaju u male radnje, postoji I obaveza korišćenja kolica za kupovinu, kako bi se održalo odstojanje od najmanje jednog metra, koje je propisano merama koje su I dalje na snazi.

Ko od trgovaca pusti previše kupaca u radnju, mora računati na novčanu kaznu u iznosu do 3.600 evra.

Supermarketi, apoteke, trafike, kao I drogerije radile su sve vreme, kako bi se obezbedilo snabdevanje građana.

U prvoj fazi postepenog popuštanja restrikcija sada su male radnje dobile mogućnost da otvore svoja vrata od 7.40 do 19 časova.

Takođe moćiće da otvore automehaničarske ranje, kao i servisi za bicikla, zalaonice, radnje za trgovinu plemenitim metalima.

Ekonomski stručnjaci, nakon ove mere, vide pozitivan razvoj po privredu, jer je mesec dana nemogućnosti da rade koštalo trgovinu prema Johanes Kepler univerziteta iz Linca najmanje između dve do tri milijardi evra, a prema "Agenda Austria" čak I 6,7 mlijardi evra.

Istovremeno stupilo je na snagu I proširenje obaveze nošenja zaštitne maske, na sve prodavnice, javnom prevozu, kao I taksiju ili drugim vozilima koja komercijalno prevoze putnike.

Takođe omogućeno je i otvaranje saveznih parkova u Beču, koji čine 230 od ukupno oko 12.500 hektara javne zelene površine grada.

Među tim parkovima su I park Ssenbrun I Augarten, ali ispred svakog saveznog parka postavljena kontrola u cilju sprečavanja prevelikog broja građana, kako bi se sačuvala mogućnost održavanja razmaka od jednog metra između svakog posetioca.

Ukoliko prva faza postepenog popuštanja restrikcija ne bude negativno uticala na stopu rasta broja inficiranih, planirano je da od 2.maja otvore sve druge prodavnice, to jest I tržni centri.

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober, uoči početka postepenog popuštanja restriktivnih meraporučuje da se započinje druga etapa borbe protiv korona virus.

"Postepenim ponovnog pokretanja privrede u utorak startuje druga etapa borbe protiv korona virusa. Radi se o odlučujućoj fazi koja će pokazati da li će postepeno otvaranje moći biti nastavljeno", naglasio je on.

Anšober je pozvao stanovništvo da se ponaša odgovorno u toj novoj etapi i umereno koristi proširenu mogućnost za kupovinu.

Druga etapa, prema njegovim rečima, će biti značajno teža.

"Moramo i pored postepenog otvaranja radnji broj novoinficiranih držati na nismo nivou. To će biti još veći izazov, i ne smemo nepromišljenim delovanjem da postignuto uništimo", upozorio je Anšober.

Apelovao je na sve Austrijane da nastave da poštuju mere, dodajući da to mora, posebno sada, biti deo rešenja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track