PANDEMIJA KORONE U AUSTRIJI: Prepolovio se broj krivičnih dela, sve je manje obolelih, a evo kada škole počinju sa radom
Foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

korona virus

PANDEMIJA KORONE U AUSTRIJI: Prepolovio se broj krivičnih dela, sve je manje obolelih, a evo kada škole počinju sa radom

Austrija -

Broj aktivno obolelih od korona virusa nalazi se u stalnom padu u Austriji i iznosio je jutros 2.669. U prethodna 24 časa broj izlečenih se povećao za daljih 117 i dostigao je ukupan broj od 11.872.

Ukupan broj inficiranih korona virusom od početka epidemije u Austriji dostogao je 15.002, što je za 70 novih inficiranih više.

Broj umrlih povećao se na 530, a broj hospitalizovanih pao je na 651, od kojih je 156 na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije korona virusa u Austriji sprovedeno je ukupno 212.686 testova.

foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

KORONA VIRUS PREPOLOVIO KRIMINAL U AUSTRIJI

Pandemija korona virusa prepolovila je kriminal u Austriji, pokazuje najnovija statistika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj krivičnih dela pao je za 50 odsto, a i broj ubistava je smanjen.

"Ako se pogleda vremenski period od 16.marta, kada je počela primena restriktivnih mera, do 20. aprila, onda je vidljivo jasno smanjenje krivičnih dela", ukazuje Savezna kriminalistička služba (BKA) za bečki dnevnik "Esterajh".

Smanjenje krivičnih dela registruje se pre svega u oblasti krivičnog dela protiv tuđe imovine - krađa, provala.

Takode je snažno opao i broj krivičnih dela nanošenja telesnih povreda, a to je, prema BKA, posledica zatvorenih ugostiteljskih objekata.

foto: Profimedia

OTVARANJE ŠKOLA

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman saopštio je danas da je doneta odluka o nastavku školske godine, a najpre će u školske klupe sesti maturanti i to od 4. maja, a osnovci od 15. maja.

Fasman je, na konferenciji za štampu, rekao da je od samog početka uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv širenja korona virusa, bio jasan cilj da se đaci vrate što pre u škole, ne zbog ocena, već zato što je škola mesto za socijalizaciju.

"Odluka o povrataku u školu je bila teška. Prilikom donošenja odluke morali smo razmotriti mnoge aspekte, kako da zaštitimo đake od infekcije, a ujedno i obezbedimo obrazovanje. U vaganju nam nije pomogla niti jedna teorija ni preporuka. Neki kažu da što pre treba da se najmlađi vrate u školu, a drugi su za zatvorene škole. Zatvaranje škole je bilo jednostavnije nego sada otvaranje", objasnio je on.

Fasman je istakao da je napravljena jasna strategija, da postoji plan koji predviđa postepeno otvaranje škola.

Rekao je da će najpre maturanti i đaci završnih razreda, oko 100.000, od 4.maja da se vrate u školu, kao i zanatlije.

OTVARA SE DVORAC ŠENBURN, KAO I ZOOLOŠKI VRT

Bečki dvorac Ssenbrun i zoološki vrt otvoriće svoja vrata za posetioce od 15-og maja, saopštila je ministarka privrede Austrije Margerete Ssrambek.

"Radujem se što će pre svega dvorac Šenbrun i zoološki vrt, omiljena izletišta, ponovo stajati građanima na raspolaganju", naglasila je ona u saopštenju.

Objasnila je da je za sva mesta vlada izradila detaljan koncept kontrolisanog ponovnog otvaranja, koji se oslanja na preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Zoološki vrt biće otvoren od 9 do 18 časova, a u njemu posetioci će moći da vide mnoge mladunce, pre svega polarnog medveda.

Iz zoološkog vrta poručuju da će putevi za obilazak biti detaljno obeleženi kako bi se osigurao potreban razmak između posetioca.

U dvorcu Šenbrun od 10 do 17 časova biće omogućeno individualno razgledanje carskih odaja i drugih prostora.

Dečiji muzej u dvorcu ostaće još zatvoren, kao i lavirint i igrališe, te i panoramska terasa na Glorijeti.

U centru Beča, u dvorcu Hofburg, takođe, se otvaraju muzej carice Sisi, carski apartmani i Srebrna soba.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track