Najnovije vesti

KURC O ODLUCI MERKELOVE DA PRE 5 GODINA OTVORI GRANICE ZA IZBEGLICE: To je bila greška, ja sam od početka bio protiv
Foto: EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL

austrijski kancelar

KURC O ODLUCI MERKELOVE DA PRE 5 GODINA OTVORI GRANICE ZA IZBEGLICE: To je bila greška, ja sam od početka bio protiv

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nazvao je greškom odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da pre pet godina otvori granice za izbeglice.

„Ja sam od samog početka bio protiv politike otvorenih granica. Politika otvorenih granica nije samo pridonela tome da se velik broj ljudi uputio u smeru Evrope, nego je dovela i do ogromnog preopterećenja u mnogim delovima srednje Evrope“, rekao je Kurc koji je u vreme migrantske krize bio na funkciji ministra za integracije Austrije.

On je u intervjuu za agenciju DPA kazao kako su zbog politike otvorenih granica krijumčari ljudima „zaradili ogromne svote“ te da su istovremeno „bezbrojni“ izgubili život prilikom pokušaja prelaska Sredozemlja.

Austrijski kancelar je podsetio kako su ga zbog tadašnjeg stava napadali i gurali u „ekstremno desni ugao“ ali da je on, kao tadašnji ministar za integraciju, bio svestan da integracija zavisi od broja novopridošlih.

„Srećan sam da pet godina nakon izbegličke krize u Evropi vlada jedna potpuno drugačija politika“, rekao je Kurc, prenosi portal „Jutarnji“.

On odbija nemački predlog o reformi sistema za azil unutar EU koji predviđa prihvatne centre na spoljnim granicama Evropske unije odakle bi migrante razmeštali po zemljama članicama.

„Mislim da raspodela po Evropi neće funkcionisati jer većina članica na to gleda sa skepsom“, rekao je Kurc.

Dodao je kako treba uzeti u obzir da preko sredozemne rute sve više osoba dolazi zbog ekonomskih razloga, pre svega iz Tunisa.

„To nisu stvarne izbeglice nego migranti iz ekonomskih razloga“, zaključio je Kurc i dodao kako se ne sme dopustiti da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izbeglice koristi kao bi ucenjivao Evropu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...