Najnovije vesti

NOVA UZBUNA U BEČU: Pretresi širom zemlje! Češljaju se adrese islamista ali i 40 neonacista!
Foto: Youtube/Printscreen

opasno

NOVA UZBUNA U BEČU: Pretresi širom zemlje! Češljaju se adrese islamista ali i 40 neonacista!

Austrija

Austrija je danas širom zemlje obavila niz pretresa u sklopu istrage 40 neonacista osumnjičenih da su upućivali pozive na mržnju i nasilje preko interneta, saopštilo je Minsitarstvo unutrašnjih poslova.

"Jedanaest pretresa sprovedeno je u sedam saveznih pokrajina prema naredjenju različitih tužilaštava", navodi se u saopštenju vlade i dodaje da su zaplenjeni mobilni telefoni, sredstva za skladištenje podataka i nacistički predmeti.

Prema navodima vlasti osumjičeni su objavljivali izjave preko Fejsbuka, grupa na Vocapu (Whatsapp) ili foruma za video igrice protiv zakona kojim se zabranjuje podržavanje nacizma. Takođe je sedam od njih osumnjičeno za podsticanje nasilja. Četrnaest od tih neonacista imaju legalno oružje a dvoje je dobilo zabranu za nošenje oružja prošle godine.

Austrijski zakon usvojen 1947. kojim se kažnjava svaka aktivnost ili reči inspirisane nacizmom jedan je od najstrožih u Evropi. 

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

U odvojenoj velikoj operaciji austrijska policija je u ponedeljak pretresla 60 adresa vezanih za isliamističke pokrete Muslimanske braće i Hamasa, u operaciji koja koja nije povezana sa prošlonedeljnim ekstremističkim napadom u Beču.

Takođe, prema navodima medija, u Beču su policija i vojska morale da reaguju jer je jedan muškarac sa nožem ušao u metro. Još nisu poznati detalji ove dramatične situacije u Beču, ali pošto je odmah usledila intervencija vojske i policije, situacija nije sigurno nije bezazlena.

Podsetimo, 2. novembra u istom gradu desio teroristički napad na šest lokacija u kojem je 4 ljudi izgubilo život.

Kurir.rs/ Informer, Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...