KIMOVI OBAVEŠTAJCI U NAŠEM KOMŠILUKU: EU prestonica je ključna za Severnu Koreju, glavni posao njenih agenata nije špijuniranje!
Foto: Profimedia

taktika

KIMOVI OBAVEŠTAJCI U NAŠEM KOMŠILUKU: EU prestonica je ključna za Severnu Koreju, glavni posao njenih agenata nije špijuniranje!

Austrija -

Autor bestselera špijunskih romana Džon Le Kare često smešta svoje špijune u Beč. Kao i Kim Džong-un.

Austrijska prestonica dugo je bila švercersko čvorište za visoko sankcionisani severnokorejski režim i kapija ka Evropi za mali broj špijuna koje ima na kontinentu. Ali grad bi mogao postati sve važniji za Pjongjang ako američki izabrani predsednik Džo Bajden ubedi Kima da razmisli o ukidanju svog programa naoružanja: Kao dom najvećeg nuklearnog čuvara Ujedinjenih nacija, Beč bi potencijalno imao nadzornu ulogu.

Intervjui sa visokim zapadnim obaveštajnim zvaničnikom koji poznaje špijunsku mrežu Severne Koreje daju živopisnu sliku njenih aktivnosti u Evropi, uključujući prisustvo čak 10 agenata Ministarstva državne bezbednosti. Prema zvaničniku, bar jedan agent redovno deluje van Beča.

Pored prikupljanja osnovnih informacija, primarna misija agenata je držanje pod nadzorom vlastitih ambasada i diplomata režima. Oni takođe nadgledaju ilegalne nabavje, sprovode istrage o nestalim ljudima i pronalaze kadrove koji su pozvani kući.

Austrija je od ključne važnosti za te aktivnosti, prema obaveštajnom zvaničniku, koji je tražio da se ne identifikuje. Iako su putovanja i studije porodice Kim u Švajcarskoj dugo bili predmet diskusije, manje su poznate njihove veze sa susedom.

Ponekad očajne i nespretne, operacije Severne Koreje u Austriji i drugde u Evropi postale su važnije za Kima dok se njegova zemlja bori pod sankcijama. Severnokorejska ekonomija ove godine kreće ka svom najvećem padu u više od dve decenije, navodi Fitch Solutions, delom i zbog Kimove odluke da zatvori granice tokom pandemije koronavirusa. Povrh toga, prirodne katastrofe, uključujući poplave, izbrisale su poljoprivredno zemljište. Trgovina Severne Koreje sa Kinom, ubedljivo najvećim ekonomskim partnerom, smanjila se do septembra za 73 procenta i na putu je da padne za 80 procenata tokom godine, Korejsko međunarodno trgovinsko udruženje rekao krajem novembra. Kim je u avgustu izdao retko upozorenje za ekonomiju, rekavši partijskim liderima da se zemlja "suočila sa neočekivanim i neizbežnim izazovima".

Austrija je godinama izvor predmeta koje režim ne može legalno uvesti, uključujući pištolje Glok i uspinjaču kojim se Kim vozio sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-in-om tokom posete severnokorejskom skijalištu 2018. godine.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da agencija iz pravnih razloga ne može da komentariše konkretne slučajeve ili operacije. Ministarstvo, koje nadgleda domaću obaveštajnu agenciju, istražuje sve zločine koji su štetni za Austriju, rekao je portparol. Portparol kancelara Sebastiana Kurca uputila je ministarstvu zahtev za komentar.

Dve osobe koje odgovorile u odvojenim pozivima severnokorejskoj ambasadi u Beču nisu mogle da komentarišu, a imejl ambasadi je ostao bez odgovora.

Godišnji obaveštajni izveštaj zemlje priznaje da "obaveštajni akteri deluju i u Austriji i protiv austrijskih interesa“ zbog lokalnih poslovnih mreža plus lakog pristupa Evropskoj uniji i multinacionalnim organizacijama. Takve veze su jedan od razloga zbog kojih se Beč tako često pojavljivao u špijunskim romanima Le Kare, kao što je Savršeni špijun.

Njegova uloga mogla bi se produbiti ako Bajden postigne više uspeha od trenutnog predsednika Donalda Trampa u nagovaranju Kim da pristane na smanjenje svog nuklearnog arsenala, što je verovatno preduslov za sastanak licem u lice. Lokalna Međunarodna agencija za atomsku energiju bi gotovo sigurno imala ulogu u osiguranju da se Severna Koreja pridržava bilo kakvog obećanja da će otkriti ili zatvoriti objekte povezane sa oružjem.

Za obavljanje detaljnih poslova zamrzavanja nuklearnog sistema Severne Koreje bili bi potrebni bliski i česti kontakti. To zahteva zatvaranje laboratorija, reaktora i mesta za proizvodnju cepivog materijala, kao i instaliranje opreme za nadzor u jednoj od najtajnijih i paranoičnih država na svetu. Pored potencijalnog puštanja timova IAEA u Severnu Koreju, to bi značilo da više severnokorejskih zvaničnika redovno putuje u Beč.

"Jednom kada se postignu politički sporazum među dotičnim zemljama, agencija je spremna da se odmah vrati u DLRK“, rekla je IAEA u septembarskom izveštaju, koristeći formalno ime Severne Koreje. Evropski gradovi sa severnokorejskim misijama poput Ženeve i Stokholma često su bili domaćini sastancima predstavnika SAD i Severne Koreje, koji nikada nisu imali zvanične odnose. U martu je Kim imenovao Či Kang-Ila - jednog od njegovih najboljih stručnjaka za američka pitanja - da nasledi svog ujaka Kim Kvang Sopa za ambasadora u Beču.

Ostali visoki zvaničnici, uključujući članove tajnog ličnog sekretarijata, koji ima direktne veze sa porodicom Kim, putovali su Austrijom, gde su kupovali i radili na ilegalnim nabavkama, navodi obaveštajni zvaničnik. U jednom slučaju, agenti su mogli da pretraže iznajmljeni stan jer su Severnokorejci propustili da iskoriste diplomatski imunitet.

Prema UN-u, Severna Koreja koristi svoje ambasade i prekomorske misije za "nedozvoljene aktivnosti za stvaranje ilegalnih prihoda“ koje uključuju trgovinu luksuznom robom zabranjenu sankcijama i nabavu zabranjene opreme neophodne za njen nuklearni program. Severna Koreja generiše milijarde dolara godišnje baveći se drogom, prodajom oružja, falsifikovanjem valuta i eksploatacijom gastarbajtera, kaže Međunarodna mreža za ljudska prava sjevernokorejskog prekomorskog rada".

Za slabo plaćene severnokorejske diplomate u Evropi šverc nije samo usluga režimu. To može biti sredstvo za uzdržavanje. Te Jong-ho - bivši severnokorejski zamenik ambasadora u Britaniji, koji je prebegao u Južnu Koreju 2016. godine - rekao je u telefonskom intervjuu da se od izaslanika režima "traži da zarade novac" i da se suočavaju sa oštrim kritikama ako ne ispune kvote. "Pritisak je ogroman“, rekao je Tae, koji je u aprilu izabran za člana parlamenta Južne Koreje.

U Austriji živi oko 100 severnokorejskih državljana i u istoriji se nalazila jedna od najvećih ambasada režima u Evropi. Kroz njegova vrata prošli su agenti i nešto materijala od bombi povezanih sa obaranjem korejskog aviona na letu 858 1987. godine.

Kvon Jong-rok, kog je internet stranica Severne Koreje Leadership Vatch 2009. godine opisala kao jednokratnog izvršnog direktora sa sedištem u Beču, imenovan je u izvještaju Saveta bezbednosti UN-a za 2012. godinu kao deo šeme za izvoz ilegalne robe, uključujući automobili serije Mercedes-Benz E-klase E350.

Kvon nije javno komentarisao i nejasno je gde se sada nalazi. Severna Koreja pruža malo javnih detalja o najvišim zvaničnicima, posebno onima koji bi mogli biti umešani u sumnjive aktivnosti u inostranstvu i mogli bi biti u opasnosti od američkih sankcija. Pretraga zvaničnih severnokorejskih medija tokom poslednjih 20 godina ne pokazuje da se Kvon pominje.

Još jedan član Kimovog užeg kruga, koga obaveštajni zvaničnik nije želeo da imenuje, nedavno je putovao glavnim gradom Austrije i možda je još uvek u Evropi.

Poslednja finansijska institucija režima u Evropi, Golden Star Bank, imala je sedište u Beču pre nego što joj je naloženo da se zatvori pre više od jedne decenije. Mreža kontakata i klijenata ostala je, međutim, čineći Beč kontinuiranom žarišnom tačkom za novčane tokove povezane sa pokušajima zaobilaženja sankcija.

Kurir.rs/SCMP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track