OD 10. FEBRUARA AUSTRIJA POOŠTRAVA ULAZAK U ZEMLJU: PCR test obavezan, kao i karantin, pa posle 10 dana opet na testiranje
Foto: EPA / Christian Bruna

Sprečavanje širenja novog soja korona virusa

OD 10. FEBRUARA AUSTRIJA POOŠTRAVA ULAZAK U ZEMLJU: PCR test obavezan, kao i karantin, pa posle 10 dana opet na testiranje

Austrija -

Od 10.februara stupa na snagu novi, pooštreni režim ulaska u Austriju, koji ima pre svega za cilj sprečavanje "uvoza" novog soja korona virusa.

Od 10.februara stupa na snagu novi, pooštreni režim ulaska u Austriju, koji ima pre svega za cilj sprečavanje "uvoza" novog soja korona virusa.

Glavna novina uredbe, koju je objavilo Ministarstvo zdravlja Austrije, jeste obavezni test prilikom ulaska u zemlju.

Tako će ubuduće, pored dosadašnjeg obaveznog desetodnevnog karantina, svi koji, iz rizičnih zemalja ulaze u Austriju, morati da imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 72 sata.

Alternativa tome je da se testiranje izvrši u Austriji u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

"Negativan test se mora pokazati prilikom mogućih kontrola, pri čemu kontrola može da se sprovede na bilo kom mestu, a tako i u okviru saobraćajne kontrole", ukazuje se u uredbi.

I proed negativnog testa lice koje uđe u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja mora stupiti u desetodnevni karantin.

Međutim, za razliku od najave, u uredbi je ostala mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana, novim negativnim testom.

0567366267, Austrija, bolnica, koronavirus, korona virus, pandemija
foto: Profimedia/ Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Dalja novina se tiče prekograničnih radnika, koji će morati da se registruju elektronski pre ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test.

Prekogranični radnici moraće da imaju sa sobom, prilikom prelaska granice, negativan antigenski ili PCR test ne stariji od sedam dana.

Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mesecnco iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Zbog novog soja, navodi se u uredbi, zabranjuje se ulazak građanima Velike Britanije, a od te zabrane izuzeti su samo građani EU, lica koja se nalaze na poslovnom putovanju i studenti koji dolaze iz Velike Britanije.

Nikakvo ograničenje prilikom ulaska u Austriju važi za osobe koje su najmanje deset dana pred dolazak u "Alpsku republiku" boravili u zemljama sa niskom stopom zaraze, to jest Australije, Finske, Grčke, sa Islanda, Novog Zelanda, iz Norveške, Singapura, Južne Koreje i Vatikana.

Sa liste bezbednih zemalja "izbačen" je Japan.

Takođe bez ograničenja ulazak u zemlju dozvoljen je, uz određene preduslove za osobe koje putuju zbog nepredvidivih događaja, neodloživih obaveza, posebno porodičnih razloga, ili zbog hitnih medicinskih usluga.

U uredbi se, takođe, pojašnjava i dalji izuzetak, to jest "ulazak u zemlju iz poslovnih razloga", koji, kako se podvlači, moraju biti dokazani, na primer potvrdom poslodavca, nalogom ili potvrdom o terminu za razgovor o zaposlenju.

U toj potvrdi mora da se navede i vremenska komponenta, pri čemu je nedopuštiv višenedeljni boravak ako je termin zakazan za tri dana.

Austrija je 19.decembra uvela strožiji režim ulaska u zemlju, najpre sa namerom da spreči građane poreklom sa Zapadnog Balkana da putuju u zemlje porekla za vreme praznika, a bilo je predviđeno da ta mera ostane na snazi samo do 10.januara.

Međutim, vlada Austrije je režim ulaska u zemlju u više navrata, ne samo produžila, već i pooštrila, kao što je slučaj i ovoga puta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track