AUSTRIJA UBLAŽILA LOKDAUN, ALI JE POOŠTRILA KONTROLU NA GRANICAMA: Južnoafrički soj otkriven u Tirolu, preti li novi Išgl?
Foto: Profimedia / Matthias Balk / AFP

potpuni karantin u austrijskoj pokrajini?

AUSTRIJA UBLAŽILA LOKDAUN, ALI JE POOŠTRILA KONTROLU NA GRANICAMA: Južnoafrički soj otkriven u Tirolu, preti li novi Išgl?

Austrija -

Austrija je pojačala granične kontrole. Nakon šest nedelja delimičnog lokdauna, na snagu je danas stupilo ublažavanje mera, još traju svađe oko toga treba li staviti Tirol u totalni karantin zbog širenja južnoafričkog soja. Odluku bi večeras trebalo da objavi vlada u Beču.

Kafići i restorani i dalje ne rade, i dalje je na snazi policijski čas od 20 do 6.00 sati. Otvoreni su muzeji, biblioteke, autoškole. Kazne za nepridržavanje distance od 2 metra i nenošenje obavezne FFP2 maske u zatvorenom je porasla na 90 evra.

Pojačana kontrola na granicama

Istovremeno s ublažavanjem lokdauna, Austrija je pojačala kontrolu na granicama s Nemačkom, Slovenijom i drugim susedima. Cilj im je da spreče sva putovanja koja nisu nužna. Otvorile su se prodavnice i frizeri, deca su se vratila u školu, u smenama, uz obavezu intenzivnog testiranja. Austrijske mere i dalje su stroge, ali susedi Bavarci mrko gledaju na austrijsko otopljavanje.

Glavni sekretar CSU-a Markus Blume poručio je da se moralo osigurati da se preko granice ne prelije posebno opasni treći talas pandemije, s mutiranim koronavirusom. Blume se zalaže za zatvaranje granica, prenosi BR24. Ipak, austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer ističe da su njihove sada jako pooštrene granične kontrole prava brana za zaustavljanje lanaca zaraze, koji s novim sojevima postaju sve opasniji. "Ovo važi u vremenima pandemije kako bismo putovanja redukovali na apsolutni minimum", poručio je ministar.

Otvorene prodavnice i lokali, ali se moraju nositi FFP2 maske

Odnedavno, Austrija kontroliše granice prema Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj i nasumično proverava putnike, što bi od sada trebalo da bude intenzivnije. Još od prošle nedelje Beč je najavio da će svako ko ulazi u Austriju morati da pokaže negativan test na koronu: svako, jer više nema izuzetaka. Uz negativan test, nužan je desetodnevni karantin, koji se s drugim testom može skratiti na pet dana. Oni koji svakodnevno prelaze granicu radi posla dužni su da se onlajn registruju i jednom nedeljno predoče negativan test.

Beč, Austrija, pandemija
foto: Profimedia / Franz Perc / Alamy

Nakon šest nedelja, u ponedeljak su otvorene prodavnice i lokali u Austriji, ali gotovo svuda se moraju nositi FFP2 maske, uz često testiranje. Prilikom posete maseru ili frizeru potreban je negativan test ne stariji od 48 sati. Do kraja februara u apotekama širom zemlje trebalo bi da budu na raspolaganju besplatni brzi testovi. Treba da ih dobiju i škole, za obavezno testiranje nastavnika i učenika.

Potpuni karantin u Tirolu?

Austrija želi da stavi Tirol u potpuni karantin, kako bi sprečila širenje zaraznijeg soja koronavirusa. Osim britanskog, u Tirolu je otkriven i južnoafrički soj koronavirusa, koji je tamo stigao najverovatnije s turistima. Iako je skijanje zabranjeno za inostrane goste, mnogi su se prijavili kao učitelji skijanja i tako zaobišli propise. Dosad je otkriveno 165 slučajeva soja B1.351, osam je trenutno pozitivnih, a 230 sumnjivih slučajeva još se ispituje, prenosi bečki Der Standard.

"Ne razumem ovaj teatar, pa radi se o osam slučajeva", kritikovao je predsednik Tirolske ekonomske komore Kristof Valser, član Narodne stranke (ÖVP).

Virologinja Doroti von Laer sa medicinskog univerziteta iz tirolskog Inzbruka, članica saveta za pandemiju vlade u Beču, kritikovala je tirolske lokalne vlasti zbog ćutanja i ignorisanja opasnosti. Ona smatra da Tirol mora u karantin na mesec dana, da bi se sprečila gora katastrofa.

Upozorila je na mogućnost "novog Išgla" ako se i dalje ne bude ništa preduzimalo. Išgl je tirolsko skijalište u kojem je u februaru i martu prošle godine došlo do velikog broja zaraženih među turistima iz čitave Evrope, baš zbog toga što su lokalne vlasti zanemarivale informacije o zaraženima. Zbog toga su izloženi milionskim tužbama.

Britanski i južnoafrički soj

Ni sada vest o tome da je u Tirolu otkriven južnoafrički soj B.1.351 nisu objavile vlasti, nego mediji. Prvi je o tome pisao bečki Der Standard 23. januara. Lokalne vlasti tek su naknadno priznale da su još ranije bili obavešteni da je južnoafrički soj otkriven u skupini zaraženih na skijalištu Hohfigen. Nema odgovora zašto su to hteli da sakriju od javnosti.

0567366267, Austrija, bolnica, koronavirus, korona virus, pandemija
foto: Profimedia/ Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Tirol nema puno zaraženih: 105 na nedelju dana na 100.000 stanovnika, no u nekim lokalnim sredinama incidencija je puno veća. Problem je u tome što su britanski i južnoafrički sojevi puno zarazniji.

Južnoafrički soj otkriven je u sklopu potrage za britanskim sojem, koji se brzo širi Evropom. U sklopu istraživanja žarišta britanskog soja među učiteljima skijanja u Johbergu početkom godine pokrajina Tirol poslala je 1.000 pozitivnih PCR testova u laboratoriju u Beču pri Agenciji za zdravlje i sigurnost namirnica.

Prvi slučaj zabeležen je 23. decembra, u PCR testu pacijenta koji se prijavio za operaciju. Bliska osoba pacijenta takođe je bila pozitivna na južnoafrički soj. Nakon toga su iz Tirola poslali nekoliko različitih i međusobno kontradiktornih informacija.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track