Najnovije vesti

AUSTRIJA POVEĆAVA BROJ OBAVEŠTAJACA: Duplira se broj zaposlenih, formira se nova obaveštajna služba i razdvaja se od policije
Foto: EPA / Christian Bruna

zaštitni zid zemlje

AUSTRIJA POVEĆAVA BROJ OBAVEŠTAJACA: Duplira se broj zaposlenih, formira se nova obaveštajna služba i razdvaja se od policije

Austrija

Vlada Austrije odlučila je da sprovede reformu obaveštajne službe i umesto Savezne službe za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT), biće uspostavljena Direkcija za zaštitu države i obaveštajnu službu (DSN).

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je danas da će ubuduće zadaci policije biti u potpunosti odvojeni od obaveštajne službe.

On je, na konferenciji za štampu, naglasio da će nova obaveštajna služba imati više osoblja, odnosno da će u narednih pet godina biti udvostručen broj zaposlenih.

Nehamer je kazao da će vlada potpuno reformisati BVT, koju je okarakterisao kao "zaštitni zid zemlje".

U razdvajanju državne policije i obaveštajne službe, kako je objasnio, vlada će uzeti u obzir međunarodne uzore.

Reforma BVT biće sprovedena novim paketom zakona, koji će jasno oslikati organizacionu jedinicu zaštite države i obaveštajne službe u novom obliku.

Nove dve ustanove biće povezane službom za vezu, koja će biti smeštena u direkciji, kako bi se osigurala razmena informacija.

Takođe je prevdiđeno da rukovodeći kadrovi nove DSN ne smaju da se bave dodatnih poslovima, kao ni politikom.

Naime, bivši političari moćiće da zauzmu položaj u DSN samo nakon jedne faze "mirovanja“ od funkcija.

Stalnom kontrolom i proširenjem obaveze izveštavanja u okviru parlamentarne kontrole treba da bude obezbeđena veća transparentnost.

Vlada želi da zakon o reformi BVT bude usvojen još do ovog leta, kako bi i operativna primena i implementacija novih struktra mogla da se sprovede što pre.

Inače reforma BVT najavljivana je dugi niz godina unazad, ali je stalno odlagana.

Teroristički napad od 2.novembra u Beču pokazao je velike nedostatke u radu BVT, koji nije na vreme, i pored informacija iz inostranstva, reagovao i osujetio krvoproliće.

Kurir.rs/Tanjug

Bonus video:

POGLEDAJTE! TERORISTA RANJAVA POLICAJCA U BEČU
00:10

POGLEDAJTE! TERORISTA RANJAVA POLICAJCA U BEČU

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja