TREBALO BI DA ZNAJU U KOJU DŽAMIJU IDU: Austrijska ministarka ponudila bizarno objašnjenje mape islama
Foto: Printscreen/islam-landkarte.at

karta političkog islama

TREBALO BI DA ZNAJU U KOJU DŽAMIJU IDU: Austrijska ministarka ponudila bizarno objašnjenje mape islama

Austrija -

Austrijska ministarka integracija Suzan Rab danas je branila kontroverznu "mapu političkog islama", koja se nedavno pojavila na internetu.

"Ovde se ni na koji način ne radi o opštem nepoverenju prema muslimanima", rekla je Rab ranije za nemački list Velt. "Reč je o zajedničkoj borbi protiv političkog islama kao plodnog tla za ekstremizam", dodala je ona.

Predstavnici austrijske opozicije i muslimanskih grupa kritikovali su činjenicu da su na karti prikazane sve islamske organizacije, bez obzira na to imaju li islamističke antidemokratske sklonosti ili ne.

Interaktivna karta "svedoči o očitoj nameri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost", saopštio je Muslimanski savet.

Karta prikazuje 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije i njihova sedišta u Austriji, a izrađena je za Dokumentacijski centar za politički islam, osnovan 2015. godine kao nezavisni fond Republike Austrije.

Muslimanska mladež Austrije najavila je u subotu da će podneti žalbu protiv karte.

Specijalni predstavnik veća za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje Danijel Holtgen rekao je da se mnogi muslimani osećaju stigmatizovani i ugroženi objavljivanjem adresa i drugih detalja. "Ovaj projekat koji muslimane poistovećuje s islamistima suprotan je politici integracije", rekla je portparolka stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagaši.

Rab je danas odbacila kritike da bi karta mogla da ugrozi muslimanske predstavnike. "Ako neko kaže da želi da osnuje muslimansku organizaciju, ali ne želi da iko zna, ili čak da se ne zna šta rade i ko su oni, onda to tačno pokazuje problem - naime, da radije propovedate u privatnim zadnjim sobama", rekla je ona.

Karta je takođe u interesu muslimana koji ne žele da imaju bilo kakve veze s ekstremističkim tendencijama, rekla je Rab.

"Oni bi takođe trebalo da znaju u koju džamiju idu i koje strukture i ideologije stoje iza toga", dodala je ministarka.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kuc redovno kritikuje "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijsko tlo koji se dogodio u novembru, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane povećao se u toj srednjoevropskoj zemlji, navodi organizacija koja beleži takve napade.

U 2020. godini zabeležio je 1.402, uglavnom na mreži, što je porast od 33 procenta u godini, a ta nova mapa će samo "hraniti rasizam koji se neprestano povećava prema muslimanima sa visokim bezbednosnim rizikom", žalilo je Muslimansko veće.

Savet Evrope u ponedeljak je pozvao Austriju da povuče spornu mapu.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track