AUSTRIJANCI TRAŽE ZLATNIK VIŠE: Kovnica novca ne može da zadovolji potražnju: Sve što se proizvede proda se! VIDEO
Foto: Shutterstock

sve zbog rata u ukrajini

AUSTRIJANCI TRAŽE ZLATNIK VIŠE: Kovnica novca ne može da zadovolji potražnju: Sve što se proizvede proda se! VIDEO

Austrija -

Austrijska kovnica novca trenutno beleži nagli rast prodaje zlatnika. „Od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zabeležili smo prodaju od oko 500 miliona evra samo kod veletrgovaca, odnosno banaka i dilera“, rekla je za Radio Beč Andrea Lang, portparolka Munze Austria. U istom periodu prethodne godine prodaja je iznosila oko 200 miliona evra.

Potražnja trenutno premašuje ponudu. „Mi kontinuirano proizvodimo i kontinuirano snabdevamo, ali bi potražnja bila još veća“, rekao je Lang. I tako bi se alokacije vršile veletrgovcima. „I dalje je kao u pekari: ono što proizvedemo, sutradan prodamo.

Privatna lica mogu kupiti novčiće kao što je Filharmonija direktno u prodavnici na Heumarktu i u veb prodavnici. Samo na dan izbijanja rata u radnji je ostvaren promet od milion evra, au online prodavnici tri miliona.

Interesantno je poreklo kupaca. „Jasno vidimo regionalni pomak u našoj veb prodavnici. Susedne zemlje Ukrajine traže plemenite metale više od drugih regiona“, rekao je Lang. Na primer, prodaja sa Poljskom je trenutno duplo veća nego sa Nemačkom, „što je ranije bilo očigledno drugačije“.

Posao odlično napreduje i kod domaćeg dilera zlata i plemenitih metala philoro. Kompanija je u prethodnoj godini uspela da ostvari dve milijarde evra prodaje, od izbijanja rata „tražnja u filijalama je učetvorostručena, onlajn čak šestostruko”. Proizvodni kapaciteti su trenutno „u velikoj meri iskorišćeni“.

Potražnja u Ogusi je takođe ogromna u ovom trenutku. Kompaniju, koja pripada belgijskoj Umikor grupi, uglavnom kupuju privatnici. „Potražnja za našim zlatnim polugama Ogussa se više nego utrostručila od početka rata, a pretpostavljamo da će potražnja nastaviti naglo da raste“, rekao je menadžer marketinga i prodaje Rajnhard Valc.

Iz bezbednosnih razloga, Valc nije želeo da iznosi više detalja o ciframa prodaje. U svakom slučaju, kupovalo bi se "sve" od grama do kilograma, a najčešće su šipke od 100 i 250 grama.

Mnogi privatnici takođe kupuju zlato od banaka. Na primer, Erste banka je od početka godine prodala privatnim licima „20 do 25 odsto“ više zlata nego pre godinu dana. I kod Rajfajzena je „sukob Rusije i Ukrajine doveo do još jednog povećanja“. Međutim, taj porast nije veći nego u drugim krizama ili ratovima, kaže portparol Rajfajzena.

Svako ko odluči da kupi zlato svakako treba da prati kretanje cena. Od invazije na Ukrajinu, cena zlata je porasla za oko 14 odsto i već je prešla granicu od 2.000 dolara za uncu. U svakom slučaju, osnivač Filora Rudolf Brener vidi zlato kao „dugoročnu investiciju“.

Ovo postavlja pitanje kako i gde bezbedno čuvati kupljeno zlato. Jer postoje dodatni troškovi za ormarić, a osiguranje obično pokriva samo određenu vrednost.

Kurir.rs/Radio Wien

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track