AUSTRIJA BIRA NOVOG PREDSEDNIKA: Sedam kandidata u trci, najveći favorit akutelni lider Van der Belen!
Foto: Shutterstock

Odluka već u prvom krugu

AUSTRIJA BIRA NOVOG PREDSEDNIKA: Sedam kandidata u trci, najveći favorit akutelni lider Van der Belen!

Austrija -

U Austriji biraju predsednika zemlje. Birači mogu da biraju između sedam kandidata, među kojima je bivši predsednik, 78-godišnji Aleksander Van der Belen, veliki favorit, koji bi mogao da pobedi u prvom krugu.

Za mesto predsednika bori se rekordnih sedam kandidata, ali najveća parlamentarna stranka Austrije uopšte nije predložila kandidata. Sa izuzetkom kandidata Slobodarske partije (FPO) Valtera Rozenkranca, svi se kandiduju kao nestranački ili uz podršku manjih partija.

To važi i za Van der Belna, nekadašnjeg lidera austrijskih Zelenih, koji se odrekao partijske knjižice 2016. kada je prešao u Hofburg.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju više od 50 odsto glasova za Van der Belena, dok ostali kandidati ostaju daleko iza.

Predizborna kampanja je bila prilično mirna i bez sadržaja i ostala je u senci aktuelne međunarodne krize. Većina kandidata završila ga je skupovima u petak i subotu. Van der Belna su u petak u Beču podržali mnogi istaknuti političari, kako iz redova Zelenih, tako i iz redova socijaldemokrata (SPO), Narodne stranke (OVP) i stranke NEOS. Istovremeno je pozvao svoje pratioce da izađu na birališta i omoguće mu pobedu u prvom krugu. Kako je rekao, nije reč o njemu lično, već o Austriji. Iako je uloga austrijskog predsednika pre svega protokolarna, aktuelni predsednik je više puta oštro kritikovao rad vlade u Beču.

Mnogi ljudi glasaju putem pošte

Nešto manje od 6,4 miliona austrijskih građana starijih od 16 godina ima pravo da glasa na predsedničkim izborima. Poslednjih godina sve više njih odlučuje da glasa putem pošte, što znači da su svoje glasačke listiće morali da predaju do subote ujutru, ali će biti prebrojani tek u ponedeljak. Za glasanje poštom ovoga puta prijavilo se oko 15 odsto birača sa pravom glasa.

Prve projekcije biće dostupne ubrzo nakon zatvaranja poslednjih biračkih mesta u 17 časova, ali možda neće dati jasan odgovor da li će posle prvog morati da usledi drugi krug izbora zakazan za 6. novembar. Na kraju bi se glasanje putem pošte moglo pokazati odlučujućim. Državna izborna komisija će oko 19.30 objaviti prve delimične rezultate.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track