KRAJ RATA U SIRIJI SVE BLIŽI: SAD i Rusija postigli dogovor o prekidu vatre!
Foto: Fonet

pregovarali 13 sati

KRAJ RATA U SIRIJI SVE BLIŽI: SAD i Rusija postigli dogovor o prekidu vatre!

Planeta -

ŽENEVA - SAD i Rusija su saopštili su da je postignut dogovor o Siriji koji predviđa prekid vatre od ponedeljka u celoj zemlji.

Posle celodnevnog sastanka u petak u Ženevi s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je malo posle ponoći da plan o prekidu vatre može da dovede do smanjenja nasilja u Siriji i do političke tranzicije kojom bi bio okončan petogodišnji građanski rat.

Keri je ocenio da dogovor predstavlja potencijalnu "prekretnicu" u sukobu u kojem je poginulo gotovo 500.000 ljudi, ako ga budu poštovali sirijska vlada koju podržava Moskva i pobunjeničke grupe koje imaju podršku Vašingtona. Prekid vatre će početi 12. septembra, što se podudara s početkom muslimanskog praznika Kurban Barjama.

"SAD i Rusija danas objavljuju plan za koji se nadamo da će smanjiti nasilje, olakšati patnje i nastaviti put ka miru i političkoj tranziciji u Siriji", izjavio je Keri i dodao da veruje da Rusija može da utiče na sirijskog predsednika Bašara el Asada da zaustavi sukobe i sedne za pregovarački sto.

Šef ruske diplomatije je rekao da dogovor može da pomogne jačanju borbe protiv terorizma i u isporukama pomoći sirijskim civilima. Sergej Lavrov je rekao da je vlada Sirije obaveštena o dogovoru i da je spremna da ga poštuje.

Plan podrazumeva da vladine snage prekinu ofanzivne operacije protiv opozicije u određenim područjima, a Vašington mora da ubedi umerene pobunjenike da se distanciraju od Nusra Fronta i drugih ekstremističkih grupa.

Ako obe strane budu poštovale primirje nedelju dana, SAD i Rusija će onda početi saradnju u razmeni obaveštajnih podataka, a operacije Asadovih snaga biće ograničene na napade protiv Islamske države. Vladine i pobunjeničke snage će, takođe, morati da se povuku iz demilitarizovanih zona i da dozvole isporuku humanitarne pomoći, posebno u Alepu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track