ČUDESAN PUT PREDSEDNIKA KINE: Odrastao u pećini, a postao šef jedne od sila današnjice
Foto: Reuters

Britanci imali uvid u život kineskog lidera

ČUDESAN PUT PREDSEDNIKA KINE: Odrastao u pećini, a postao šef jedne od sila današnjice

Planeta -
Novinari BBC pred posetu lidera Kine njihovoj zemlji, posetili selo u koje je Si Đinping proteran kao dečak za vreme vlasti Mao Cedunga

PEKING - Kineski predsednik Si Ðinping (62) sada je jedan od najmoćnijih lidera današnjice, ali je veliki deo detinjstva proveo odrastajući u pećini nakon što je njegovu porodicu šezdesetih godina dvadesetog veka proterao režim Mao Cedunga.Uvid u mesto ogoljenih, planinskih predela sa žutim kanjonima, pećinama i uvalama, gde je petnaestogodišnji Si Đinping boravio, imali su britanski novinari neposredno pre četvorodnevne posete lidera Kine njihovoj zemlji. Prema njihovim svedočenjima, timovi kineskog lidera koji se bave propagandom pretvorili su tu traumu iz mladosti šefa Pekinga u pobedu i to selo je postalo svetilište.- Srce mi je ostalo u Lijangdijaheu. Lijangdijahe me je stvorio - često je govorio Si, čiji su i ostali članovi porodice prošli kroz traumatična iskustva, a jedna od sestara mu je čak i preminula.Naime, pre dolaska Mao Cedunga na vlast, otac Si Đinpinga bio je heroj komunističke revolucije, pa je i kao dečak sadašnji predsednik živeo u izobilju i kao carević. Međutim, onda je usledio građanski rat, tokom kojeg je kažnjavana partijska elita, uključujući i njegovog oca.- I pored takvog kulta ličnosti stvorenog na činjenici da je on detinjstvo proveo u pećini u zastrašujućim uslovima, a danas postao predsednik, šef njegovog propagandnog tima je posle obilaska Lijangdijahea tražio od nas novinara da potpišemo dokument koji potvrđuje da će sve što BBC objavi o predsedniku biti pozitivno. Rekao sam mu da to ne mogu da uradim jer to nije posao novinara - ispričao je reporter čuvene britanske medijske kuće navodeći:- Predsednik Si je možda ostavio srce u Lijangdijaheu, ali ja nisam želeo da ostavim materijal koji sam prikupio.

Kameron poručioSARADNJA S KINOM NE KVARI NAŠE ODNOSE SA SADKineski lider Si Ðinping otputovao je sinoć u Britaniju u četvorodnevnu posetu radi jačanja bilateralnih odnosa dve zemlje. Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da to najavljuje „zlatno doba“ na relaciji London-Peking.- Kineske investicije u našoj zemlji su nam veoma važne, a odnos s Kinom neće nauditi posebnoj vezi koju imamo sa SAD - naveo je Kameron.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track