KATASTROFA: Tornado razarao kuće u Italiji i Nemačkoj
Foto: Profimedia

Velike oluje U Evropi

KATASTROFA: Tornado razarao kuće u Italiji i Nemačkoj

Planeta -
Tri osobe poginule tokom nevremena u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj. U Austriji zabeleženo rekordnih 100.000 munja

VENECIJA/MAJNC/BUDIMPEŠTA - Olujno nevreme pogodilo je mnoge delove Evrope, a u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj ubilo je tri osobe. Veneciju je pogodio snažan tornado kategorije F2, dok je u Austriji zabeleženo čak 100.000 munja u jednom danu.Najmanje jedna osoba je nastradala, a 30 je povređeno u oblasti Veneto u Italiji. Tornado je pogodio i mesto Framershajm u Nemačkoj, gde je bio toliko snažan da je razorio jednu kuću.

Mađarska
Mađarska

Strujni udarU nevremenu koje je pogodilo Mađarsku jedna osoba je poginula, dok je 29 ljudi povređeno, saopštila je mađarska Služba za vanredne situacije.- Jedan muškarac je poginuo od strujnog udara dok je silazio u poplavljeni podrum - izjavio je PR Službe za vanredne situacije Danijel Mukič.Širom Mađarske upućeni su pozivi u pomoć sa više od 3.500 lokacija.U nevremenu i olujama koje su zahvatile Poljsku jedan čovek je poginuo, 15 je povređeno, olujni vetar oštetio je 382 kuće i zgrade, saopštio je juče portparol poljske Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Grane padale i ubile vozača... Snimak nevremena u Nemačkoj
Grane padale i ubile vozača... Snimak nevremena u Nemačkoj

Grad u Hrvatskoj- U spasilačkim intervencijama na teren je u sredu i tokom protekle noći izašlo više od 22.000 vatrogasaca državne straže i dobrovoljnih vatrogasnih lokalnih udruženja - rekao je Frontčak.Tokom snažne oluje praćene padavinama i gradom koja je pogodila Austriju zabeležen je rekordan broj munja - čak 91.165 munja registrovano je na nebu iznad te zemlje. Od tog broja 14.298 su bili udari gromova. Grad veličine jajeta naneo je štetu u Koruškoj, gde su vlasti morale da aktiviraju vozila za čišćenje snega kako bi očistili puteve.Hrvatsku je takođe pogodilo nevreme. Jaka kiša, vetar i grad zahvatili su Međimurje u sredu oko 16 časova, a temperatura vazduha opala je za 10 stepeni Celzijusovih. Grad veličine kokošjeg jajeta koji je padao 10 minuta lomio je crepove na kućama i prouzrokovao veliku štetu na voćnjacima i povrću.

Nemačka
Nemačka

PožariPAKAO U ŠPANIJIDok je deo Evrope pogodila oluja, u Španiji su od vrućina koje su dostigle 42 stepena izbili požari, zbog kojih su evakuisane stotine ljudi. Zasad nema izveštaja o mogućim žrtvama zbog relativno ograničenog obima plamena u požarima, koji su prema saopštenju ministarstva poljoprivrede pogodili još pet španskih provincija. Plamen je zahvatio približno 1.800 hektara, zbog čega je tokom protekle noći evakuisano oko 600 žitelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja