OVO JE PRE 6 MESESCI BILO NEZAMISLIVO: Obama i Kastro na samitu u Panami
Foto: Ap I Rojters

Promene

OVO JE PRE 6 MESESCI BILO NEZAMISLIVO: Obama i Kastro na samitu u Panami

Planeta -
Zvanični susret dva lidera nije planiran, ali Bela kuća kaže da će biti mnogo prilika da oni porazgovaraju na marginama samita OAS

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama stigao je na Jamajku i tako započeo četvorodnevnu posetu Latinskoj Americi, u okviru koje će 10. i 11. aprila učestvovati na Američkom samitu, gde će biti prisutan i kubanski predsednik Raul Kastro.

Bela kuća je saopštila je da će tokom samita biti mnogo mogućnosti da Obama i Kastro porazgovaraju, ali da nikakav njihov zvanični sastanak nije planiran.

Kuba će učestvovanjem na tom samitu, gde će biti i najmanje 35 šefova država i vlada, okončati pet decenija dugu zvaničnu izolaciju na zapadnoj hemisferi, konstatuje Vašington post.

Američki Stejt department će, kako se očekuje, za dan ili dva predložiti da se Kuba ukloni sa liste država optuženih za sponzorisanje terorizma. Obama je obećao da će brzo reagovati čim dobije tu preporuku, čime će biti uklonjena jedina preostala prepreka za obnovu odnosa između Vašingtona i Havane.

Za Raula Kastra, učestvovanje na samitu u Panami je simbolični ponovni ulazak u infrastrukturu zapadne hemisfere, koja izbegava pitanje kubanskog članstva u Organizaciji američkih država (OAS), koju Havana i dalje smatra instrumentom spoljne politike SAD, piše Vašington post. Iako je OAS, koja je isključila Kubu 1962. godine, pozvala tu zemlju da joj se ponovo priključi, Kastro je rekao da to nikad neće učiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track