POČELO KRVOPROLIĆE: Prolećna ofanziva talibana trese Avganistan
Foto: AP

Teror

POČELO KRVOPROLIĆE: Prolećna ofanziva talibana trese Avganistan

Planeta -

Žestoke borbe su od Kunduza na severu Avganistana do Helmanda na jugu i gotovo da nema pokrajine koja nije zahvaćena borbama.

Avganistanske snage, koje pokušavaju da zaustave ofanzivu, ovaj put su usamljene u borbi protiv talibana i to će biti stvarni test njihove snage.

Foto: Reuters

"Avganistanska vojska je pokrenula akcije sa ciljem zaustavljanja neprijateljskih napada. Operacija je u toku u petnaest regija. Ostvarili smo velike uspehe u okolini Kunduza i pokrajinama Baglan i Helmand. Rezultati su vidljivi, a nastavlja se operacija za proterivanje neprijatelja iz svih avganistanskih gradova“, navodi general avganistanske vojske Kadem Šah Šahim.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Analitičari smatraju da će ovo leto biti presudno u borbama. Vladine snage u Gazniju se pripremaju za nove sukobe sa pripadnicima talibanskog pokreta, a obe sukobljene strane tvrde kako ostvaruju napredak.

"Početkom proleća talibani su pokrenuli veliku vojnu operaciju s nazivom Omeri, po imenu bivšeg vođe Mula Omera. Ipak, na više bojišta nisu ostvarili uspeh. Porazili smo ih u pokrajini Gazni u centralnom delu zemlje", ističe avganistanski vojnik Džamal al Din Saki.

Šanse za mirno okončanje avganistanskog sukoba su sve manje jer obe strane smatraju da je vojno rešenje jedino moguće, a zabrinutost sa širi među stanovništvom u područjima zahvaćenim sukobima.

Talibani, koji svake godine pokreću prolećne ofanzive protiv avganistanskih snaga, zimu su iskoristili da se vojno naoružaju i mobiliziraju dodatne snage.

Smatraju kako su im šanse povećane jer druga strana više ne može da računa na vojnu pomoć koju su im davali dosadašnji bitni saveznici, međunarodne kopnene snage.

Inače, talibani su preuzeli odgovornost za jutrošnji napad automobilom-bombom na kancelariju glavne avganistanske bezbednosne agencije u centru Kabula u kome je najmanje 28 osoba je ubijeno, dok ih je 327 ranjeno.

(Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track