ŠVEĐANI VIŠE NEĆE MIGRANTE: Vlada traži da se izbeglice izmeste u druge zemlje EU
Foto: AP 3 Nov 2015

Izbeglička kriza

ŠVEĐANI VIŠE NEĆE MIGRANTE: Vlada traži da se izbeglice izmeste u druge zemlje EU

Planeta -
Došli smo do tačke gde više ne možemo da prihvatimo ljude u uslovima u kojima želimo, rekao švedski premijer

STOKHOLM - Švedska će tražiti od svojih evropskih partnera da se preseli deo od desetine hiljada migranata koji svakog meseca stiže na njenu teritoriju, rekao je danas švedski premijer Stefan Leven.

"Vlada traži preseljenje izbeglica iz Švedske" i njihov prihvat u druge zemlje članice, napisao je Leven u imejlu u koji je agencija Frans pres imala uvid. On je rekao da je Švedska dugo preuzimala veliku odgovornost u odnosu na druge zemlje EU i sada je u izuzetno teškoj situaciji i da je "vreme da druge zemlje prezmu svoj deo odgovornosti".

Leven koji je danas u Stokholmu razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom nije naveo broj izbeglica koje bi Švedska želela da budu premešteni u druge zemlje Unije. Medjutim Švedska će tražiti da se i na nju primeni evropski plan o "relokaciji" 160.000 migranata iz centara gde se oni identifikuju i registruju po dolasku u Italiju i Grčku.

Stokholm smatra da zaslužuje da dobije deo kvote od 54.000 ljudi koje se odrekla Madjarska kada se isključila iz tog mehanizma, rekao je Leven. "Došli smo do tačke gde više ne možemo da prihvatimo ljude u uslovima u kojima želimo", rekao je on.

Tusk je na zajedničkoj konferenciji za štampu dao podršku švedskom potezu u ime "solidarnosti i odgovornosti" država članica. "Švedska je prva zemlja u Evropu po broju izbeglica i tražilaca azila prema broju stanovnika. Zahvaljujući rezervi (kvota) oslobodjenoj odlukom Madjarske, Švedska može legitimno da traži našu podršku", rekao je Tusk.

Švedska očekuje do 190.000 izbeglica ove godine, što bi procentualno prema broju stanovnika bilo kao da u Nemačku stigne 1,6 miliona ljudi. Paradoksalno Švedska je bila prva zemlja koja je primila tražioce azila prema planu preseljenja EU. Ona je primila 19 Eritrejaca iz Italije 9. oktobra. Švedski premijer, socijaldemokrata koji se zalaže za otvaranje granica EU za migrante koji beže od nasilja u Sirijii i Avganistanu, istakao je da je njegova zemlja na "granici kapaciteta prihvata".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track