TURCI NEMILOSRDNI: Za Gulena traže dve doživotne i 1.900 godina robije
Foto: Damir Dervišagić

I to im je malo

TURCI NEMILOSRDNI: Za Gulena traže dve doživotne i 1.900 godina robije

Planeta -

Tursko tužilaštvo zatražilo je dve doživotne i jednu dodatnu zatvorsku kaznu od 1.900 godina zatvora za imama Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje za organizovanje pokušaja vojnog udara.

U optužnici od 2.527 strana koju je tužilaštvo regiona Usak na zapadu Turske podiglo protiv Gulena, nastanjenog u SAD, 75-godišnji imam tereti se za "pokušaj nasilnog rušenja ustavnog poretka.

Gulen, najveći protivnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji od 1999. godine živi u dobrovoljnom egzilu u SAD, negirao je u više navrata umešanost u pokušaj puča, a turske vlasti ga optužuju za vođenje "paralelne države".

Tužilaštvo tereti Gulenovu "mrežu", koju Ankara naziva "terorističkom organizacijom Fetulah", da je infiltrirana u državne institucije i obaveštajne službe. U optužnici se navodi da je Gulenov pokret osnovao brojne fondacije, privatne škole, kompanije, osiguravajuće kuće i medije kako bi preuzeo kontrolu nad institucijama u Turskoj.

Erdogan je posle puča najavio da će "ukloniti virus pobune" iz turskog društva i ponovo uvesti smrtnu kaznu, ukinutu 2004. godine u okviru reformi za priključenje Turske EU.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

Turski premijer Binali Jildirim založio se danas u govoru pred parlamentom za "pravedno i nepristrasno" suđenje Gulenu.

"Gulen će se vratiti u zemlju i platiti za sve.", rekao je Jildirim, indirektno poručivši da će ponovo biti uvedena smrtna kazna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track