UKRAJINU DRMA AFERA PANAMA: Glavni državni tužilac demantuje umešanost Porošenka
Foto: AP, 22.03.2016.

Izbegavanje poreza

UKRAJINU DRMA AFERA PANAMA: Glavni državni tužilac demantuje umešanost Porošenka

Planeta -
Glavni tužilac Ukrajine izjavio je danas da nema dokaza da je predsednik Petro Porošenko umešan u bilo kakve nezakonite radnje, a u vezi sa curenjem miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama.

"Prema preliminarnoj istrazi informacija koje su objavili neki mediji a vezi sa tim da je Porošenko prekrši zakon, kancealrija glavnog tužioca ne vidi nikakve elemente kriminalnog akta", rekao je novinarima predstavnik kancelarije Vladislav Kucenko.

Danas je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track