(VIDEO) FAMA OKO MOLITVENOG DORUČKA: Većina gostiju vidi predsednika SAD samo na video-bimu!
Foto: Fonet/AP

Razotkriven mit

(VIDEO) FAMA OKO MOLITVENOG DORUČKA: Većina gostiju vidi predsednika SAD samo na video-bimu!

Planeta -

Molitveni doručak (The National Prayer Breakfast) nije jedan događaj već skup događaja koji traju nekoliko dana, čija je tradicija nova, a koji se svakog prvog četvrtka u februaru svake godine održava u Vašingtonu.

Molitveni doručak je zapravo niz sastanaka, ručkova i večera čiji je cilj okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Centralni događaj je doručak u četvrtak na kojem su govornici predsednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa.

Dalaj-lama na Molitvenom doručku 2015. (Foto: AP)
Dalaj-lama na Molitvenom doručku 2015. (Foto: AP)

Ovaj događaj nema dugu tradiciju: prvi put je održan 1953. pod nazivom Predsednički moitveni doručak, a 1970. je dobio današnji naziv. Utemeljio ga je Abraham Vereide, metodista norveškog porekla. Od '80-ih godina prošlog veka održava se u balskoj dvorani hotela "Vašington Hilton".

Još od Dvajta Ajzenhauera (1953-1961), svaki predsednik SAD je učestvovao u ovom događaju.Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa je spontano pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspeh njegove vlade. Prvobitna ideja da se političari, i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspeh SAD prerasla je u organizovanje medjunarodnog molitvenog doručka na koji se pored domaćih pozivaju i svetski lideri i političari da se zajednički mole za mir u svetu.

Skupu obično prisustvuje oko 3.500 gostiju, pre svega članova američog Kongresa i predsednikovog kabineta, ali i stranih diplomata koji služe u Vašingtonu i istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja sveta. Pre dve godine Molitvenom doručku prisustvovao je i dalaj-lama, a 2012. Majka Tereza.

I oni su gosti na Molitvenom doručku (Foto: Kurir)
I oni su gosti na Molitvenom doručku (Foto: Kurir)

Naivno se veruje da dolazak na Molitveni doručak znači veliku čast i sastanak s predsednikom SAD, ali istina je da njega mnogi gosti i ne vide drugačije osim na video-bimu.

Predsednika SAD Donalda Trampa većina gostiju neće videti drugačije osim na video-bimu (Foto: Reuters)
Predsednika SAD Donalda Trampa većina gostiju neće videti drugačije osim na video-bimu (Foto: Reuters)

Domaćin na Molitvenom doručku je neko od članova američkog Kongresa, a u njihovo ime organizuje ih Fondacija Feloušip (Fellowship Foundation), konzervativna hrišćanska organizacija poznatija kao "Porodica", koju je baš Vereide osnovao.

Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika. Jedan od njih je neizostavno predsednik SAD, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje za taj trenutak. Godine 2006, na primer, to je bio jordanski kralj Abdulah.

ričard Gir na Molitvenom doručku 2015. (Foto: AP)
ričard Gir na Molitvenom doručku 2015. (Foto: AP)

Vašingtonska organizacija Građani za odgovornost i miral zatražila je 2010. od tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame da ne prisustvuje Molitvenom doručku. Izvršni direktor te organizacije Melani Sloan tada je izjavila da su Fondacija Feloušip, organizator Molitvenog doručka, netolerantna i tajanstvena organizacija.

Evo kako je Molitveni doručak izgledao 1994, kad je predsednik SAD bio Bil Klinton:

BONUS VIDEO: Sve američke inauguracije: Zanimljive činjenice koje niste znali!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track