(VIDEO) MOSKVA ODGOVORILA: Optužbe da je Vladimir Putin korumpiran su nečuvene i uvredljive
Foto: AP

Press konferencija

(VIDEO) MOSKVA ODGOVORILA: Optužbe da je Vladimir Putin korumpiran su nečuvene i uvredljive

Planeta -
Te tvrdnje predstavljaju pokušaj da se utiče na naredne predsedničke izbore u zemlji, saopštio je danas Kremlj.

"Ta objava je nečuvena i uvredljiva. Vidimo da su preko mora počeli da se spremaju za ruske predsedničke izbore koji će biti održani za nešto više od dve godine", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da je "očigledno da se nagomilavaju negativne stvari" da bi bile upotrebljene protiv Rusije da bi se "izvršio pritisak i uticaj na tok buduće izborne kampanje", preneo je Rojters. Putin je upoznat sa tim navodima i smatra ih neprihvatljivim, dodao je Peskov.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD rekli su nedavno BBC da je predsednik Rusije korumpiran i da američke vlasti znaju za to "mnogo godina".

Adam Zubin je rekao za BBC da je Vladimir Putin korupmiran (Foto: Printscreen YouTube)
Adam Zubin je rekao za BBC da je Vladimir Putin korupmiran (Foto: Printscreen YouTube)

"Videli smo kako omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih saradnika i kako marginalizuje one koje on ne vidi kao prijatelje, koristi državna sredstva. Bilo da je reč o ruskom energetskom bogatstvu, ili o drugim državnim ugovorima, upravlja onima kojima veruje da će mu služiti, a isključuje one za koje to ne misli. Za mene, to je slika korupcije", rekao je za emisiju "Panorama" Adam Zubin, koji nadgleda sprovođenje sankcija američkog Ministarstva finansija prema Rusiji.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je juče rekao da ta Zubina izjava najbolje oslikava stav administracije američkog predsednika Baraka Obame.

Peskov je rekao da bi Erneste zbog takve izjave u Rusiji izgubio posao, preneo je Tass.

"Za nas je to nezamislivo. Da sam ja tako uvredio američkog predsednika, dobio bih otkaz", naglasio je Peskov i dodao da takve optužbe neće uticati ni na Putina, niti na Rusiju.

"Takve optužbe se automatski projektuju na 100 miliona građana naše zemlje, koji u potpunosti podržavaju Putina", dodao je on. BBC je naveo da se veruje da je to bio prvi put da je neko iz američke vlade optužio ruskog predsednika za korupciju.

Zvaničnici američke vlade nerado odgovaraju na pitanja o bogatstvu ruskog predsednika, ali je Zubin pristao da govori za "Panoramu", emisiju koja istražuje to pitanje. Zubin, međutim, nije želeo da komentariše tajni izveštaj CIA iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara, ali tvrdi da ruski predsednik "gomila tajno bogatstvo".

Vladimir Putin je 2008. lično opovrgao tvrdne da je najbogatiji čovek u Evropi (Foto: AP)
Vladimir Putin je 2008. lično opovrgao tvrdne da je najbogatiji čovek u Evropi (Foto: AP)

"Veruje se da državnu platu ima oko 110.000 dolara godišnje. To nije tačan iznos njegovog bogatstva i on već dugo prikriva svoje stvarno bogatstvo", kazao je Zubin.

BBC podseća da je 2008. godine Putin lično opovrgao tvrdnje da je najbogatiji čovek u Evropi, navodeći da su to "čiste gluposti".

Američka vlada je 2014. godine uvela sankcije Putinovim saradnicima. Zvaničnici SAD su tada naveli da Putin ima tajne investicije iz energetskog sektora, ali ga nisu direktno optužili za korupciju, naveo je BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja