(VIDEO) NASMEJANI SEJALI SMRT: Detaljna rekonstrukcija masakra na Ataturku!
Foto: Twitter

Reč stručnjaka

(VIDEO) NASMEJANI SEJALI SMRT: Detaljna rekonstrukcija masakra na Ataturku!

Planeta -

Stručnjaci za terorizam tvrde da su napadači na istanbulski aerodrom "Ataturk" prošli visoko profesionalnu obuku kao i da su do skoro do svaršenstva isplanirali čitavu akciju.

Stručnjaci za terorizam smatraju da su se napadači ponašali veoma profesionalno trudeći se da sve što su naumili izvedu bez greške.

Informacije do kojih su istražitelji došli pružaju novu sliku o tome kako su se teroristi ponašali pre samog napada. Video snimci sa nadzornih kamera zabeležili su aktivnosti napadača samo nekoliko minuta pre krvavog pira.

Istražitelji su zapazili dva posebno interesantna detalja. Kao prvo čini se da teoristi uopšte nisu bili napeti ili uznemireni pred samoubilački napad jer im se blagi osmeh video na licu kada su se pojavili. Drugi detalj se tiče njihove garderobe.

Iako je bilo više od 20 stepeni oni su na sebi nosili jakne zakopčane do grla - kako bi sakrili eksplozivni prsluk koji se nalazio ispod.

Stručnjaci smatraju da je plan bio detaljno osmiušljen s obzirom da su sva tri bombaša uspela u svojoj nameri.

"Sama činjenica da su sva trojica uspeli da prodru tako duboko u tako dobro zaštićen aerodrom govori o profesionalizmu napadača. Jedna eksplozija se dogodila u blizini garažće, najverovatnije da skrene pažnju aerodromskom obezbeđenju. Drugi napadač aktivira eksploziv kod prvog punkta na kome se vrše bezbednosne provere kako bi treći napadač iskoristio novonastali haos i probio se dalje", kaže Davis Levin stručnjak iz Velike Britanije.

Ovaj ekspert ističe da se po načinu na koji su se napadači kretali video da se radi o ljudima koji su prošli veoma profesionalnu obuku.

"Oni su tačno znali šta i kako rade", rekao je Levin analizirajući snimke.

Stručnjaci navode da, ako se zaista radi o pripadnicima Islamske države kako tvrde zvaničnici Turske, onda su oni najverovatnije došli iz Sirije, sa naređenjima da izvrše ove napade u Turskoj.

Navodi se da aerodrom "Ataturk" u Istanbulu nije izabran slučajno jer predstavlja važan ekonomski aspekt za celu Tursku.

"Iz perspektive terorista napad na aerodrom u Istanbulu je nešto poput pronalaženja Svetog Grala za njih. Bukvalno svi koji stižu iz inostranstva u Tursku sleću u Istanbulu", navodi stručnjak Antoni SKiner.

OBAVEŠTAJNE SLUŽBE UPOZORAVALE NA MOGUĆE NAPADE

Turske obaveštajne službe su prije dvadesetak dana poslale pismo upozorenja državnim institucijama o potencijalnom napadu na Istanbul koji bi izvela Islamska država.

Novinarka Dogan TV Hande Fırat kazao je danas da su obaveštajne službe poslale pismo upozorenja svim državnim institucijama o mogućem napadu u Istanbulu. Među mogućim mestima napada u tom pismu je spomenut i aerodrom u kome je potom i zaista i izveden napad.

3D REKONSTRUKCIJA NAPADA

Ruski portal Life News napravio je 3D rekonstrukciju napada na istanbulski aerodrom u kome se vidi kako su napadači izveli samoubilačku akciju.

PRVA SLIKA TERORISTA

Pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma Turske objavili su fotografiju jednog od, navodnih, terorista. Fotografiju je snimila kamera na aerodromu. Teroristu su prepoznali po obući.

OTKRIVEN MOZAK NAPADA U ISTANBULU

Turska policija sumnja da je "mozak napada" na aerodrom Ataturk u Istanbulu Ilhami Bali, alijas Abu Bekr, koji važi za šefa ID u Turskoj.

Bekr je na crvenoj poternici turskih vlasti, a vlada te zemlje je ranije ove godine raspisala nagradu za od 1,4 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njegovim planovima ili lokaciji na kojoj se nalazi, piše nemački Bild.(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja