(VIDEO) VLADARI ARKTIKA: Ruski bombarderi Tu-160 sa nuklearkama patroliraju krovom sveta
Foto: Printscreen Youtube

Beli labud

(VIDEO) VLADARI ARKTIKA: Ruski bombarderi Tu-160 sa nuklearkama patroliraju krovom sveta

Planeta -
Rusija još od 2008. godine planirala je intenzivno vojno prisustvo na ovom prostoru, pa su tako preleti strateških bombardera koji nose rakete sa nuklearnim bojevim glavama postali česti

Na Jutujubu nedavno je osvanu snimak ruskog strateškog bombardera Tupovljev Tu -160 ( NATO naziv Blekdžek), kako na velikoj visini nadleće prostor Arktika.

Iz kabine bombardera kamera je zabeležila veoma impresivne slike prostoranstva iznad Arktika. Preleti strateških bombardera iznad Artika poslednje dve godine postali su veoma česti otkada se Rusija zainteresovala za ovaj nenaseljeni prostor gde prevladava večni sneg i led, ispod čije kore se u dubinama nalaze ogromne zalihe nafte i prirodnog gasa.

Rusija još od 2008. godine planirala je intenzivno vojno prisustvo na ovom prostoru, pa su tako preleti strateških bombardera koji nose rakete sa nuklearnim bojevim glavama postali česti.

Zanimljivo je da posle raspada Sovjetskog saveza i eskalacije Kosovske krize 1998, a zatim i agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju naterala je Jeljcina da aktivira ponovo letove strategijskih bombardera kako bi pokazali da se neke stvari ne mogu tek tako rešavati bez aktivnije uloge Rusije.

Prekretnica je označila vežba » Zapad 99« kada su četiri Tu160 naoružana krstarećim raketama poletela u dugotrajnu misiju.

Nova reorganizacija od 1.maja 1998 godine sve raspoložive strategijske bombardere okupila je u 37. vazduhoplovnu armiju strateške namene direktno podređena komandantu VVS. Komanda je smeštena u bazi Engels u Stavropoljskoj oblasti i jedna od dve operativne divizije opremljena je sa 15 Tu 160, 60 Tu 95MS, a Druga divizija ove armije korsiti 48 aviona Tu 22M-3.

Usled otpisivanja jedinice strategijske avijacije Rusije u okviru sastava 37. vazduhoplovne armije raspolažu sa 13 bombardera Tu -160,32 bombardera Tu-95 MS6, 31 Tu-95MS16.

Istorijski let ovih bomabrdera usledio je 2013. godine kada su dva aviona Tu-160 sletela u Venecuelu, a zatim i u Nikaragvu, posle 13-časovnog leta iznad Pacifika. Tokom 15-časovnog povratka u vazduhoplovnu bazu “Engels” (Rusija), uključujući i punjenje goriva u vazduhu pomoću aviotankera “iljušin Il-78” iznad Norveškog mora, dva aviona su ušla u kolumbijski vazdušni prostor, gde su ih za pet minuta presreli i ispratili borbeni avioni “kfir” Kolumbijskog ratnog vazduhoplovstva.

( EPK)

http://www.youtube.com/watch?v=FEixBmIAifc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja