Zaboravite armiju EU: Evropa ne može da se dogovori ni oko nabavke naoružanja
Foto: AP, Ilustracija

Nazad u realnost

Zaboravite armiju EU: Evropa ne može da se dogovori ni oko nabavke naoružanja

Planeta -

Kada bliski saveznici ne mogu da se dogovore ni oko opreme koju će naručiti, viši stepen odbrambene saradnje predstavlja čisto snoviđenje

Ni jedna moderna armija ne može biti kompletna bez odgovarajućeg sistema vazdušne odbrane. Ipak, za male zemlje, ovo naoružanje nije ni malo jeftino i one ne mogu finansijski da ga iznesu bez pomoći ili partnera, piše Newsweek.rs.

Litvanija i Letonija su to shvatile, pa je osim zajedničke kupovine dogovorena i podela astronomskih troškova održavanja. Njihovi napori odrediće budućnost evropske vojne saradnje - bila ona svetla ili mračna.

Reuters, Ilustracija
Reuters, Ilustracija

Od kada je Velika Britanija napustila EU, sve više se govori o višem stepenu vojne saradnje i zajedničkoj evropskoj armiji, a ipak primera kao što je litvansko letonski nema nigde, pre svega zato što su prethodni takvi poduhvati bili naročita razočarenja.Prema Diku Zandiju, višem savetniku pri Holandskom institutu za međunarodne odnose, zajedničke nabavke obično krenu po zlu iz dva razloga - različitih potreba ili suprotstavljenih industrijskih interesa.

Reuters, Ilustracija
Reuters, Ilustracija

Pre nego što se narudžbina izvrši, zemlje moraju da vide koje su njihove zajedničke potrebe. Iako deluje jednostavno, tu se javlja čitav niz problema kao što su težina, kalibar, brzina, komunikacije i slično. Razmirice oko naizgled jednostavnih problema kao što su dužina topa često mogu izazvati propast čitavih projekata.U eri kada EU ima standarde za sve od banana do sijalica, istovremeno je i iznenađujuće i očekivano da sektor odbrane predstavlja izuzetak. Evropske vlade shvataju da je trenutno stanje neodrživo, međutim zbog niza birokratskih prepreka i razilaženja u praktičnim potrebama, standardizacija oružanih snaga zemalja članica Unije, deluje prilično daleko.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Regrupacija Islamske države: Evo kako pad Mosula dovodi Balkan na ivicuPsiholozi otkrili: Ovi crtani filmovi najgore utiču na um detetaKraj jednog načina života: Nova brana na Nilu će imati katastrofalne posledice po EgipatSenzacionalno otkriće: Kineske Ratnike od terakote su napravili drevni Grci? (FOTO)Tamjan nikada nije lepše mirisao: Evo kako izgleda crkva oslobođena od Islamske države (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track