PRAVE KOALICIJU: Čeda predložio Đilasu plan saradnje

Saradnja u opoziciji

PRAVE KOALICIJU: Čeda predložio Đilasu plan saradnje

Politika -
Jovanović je rekao da LDP očekuje da demokrate odgovore na predlog u narednih sedam dana

BEOGRAD - Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović predložio je na današnjem sastanku sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom plan buduće saradnje koji bi vodio formiranju zajedničkog programskog saveta, a kako bi se ponudila alternativa na političkoj sceni.

Jovanović je rekao da LDP očekuje da demokrate odgovore na predlog u narednih sedam dana. Lider DS Dragan Đilas najavio je da će o predlogu LDP-a razgovarati stranački organi DS i da će predsedništvo stranke biti održano ove sedmice, izrazivši uverenje da će na predsedništvu biti postignuta velika saglasnost o predlogu liberala. Đilas i Jovanović su naveli i da postoje mnoga polja i oblasti o kojima mogu da razgovaraju a lider demokrata najavio i mogućnost zajedničkog nastupa i inicijativa u parlamentu, jer je kako je ocenio, logično da LDP i DS najtešnje sarađuju.

Lideri LDP-a i DS poručili su da je važno što su dve najveće opozicione stranke koje dele evropske vrednosti počele i zvanično da razgovaraju. Đilas je naredni sastanak sa predstavnicima LDP-a najavio za sledeću sedmicu, a nije isključena ni saradnja sa drugim opozicionim strankama u narednom periodu. Jovanović i Đilas su rekli da nisu razgovarali o stvaranju koalicije, kao ni o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima na Voždovcu i u Beogradu, ukoliko ih bude.

Međutim, kako su rekli, to je verovatno sledeća faza o kojoj se može razgovarati. "Ako mogu Aleksandar Vučić i Ivica Dačić da sanjare zajedno, dozvolite da razgovaramo normalno uz sve međusobne razlike, kako bismo došli do prostora u kojem će ljudi prepoznati nadu i energiju i kako bi zemlji bilo bolje", rekao je Jovanović.

Đilas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jovanovićem rekao da je ideja da LDP i DS ponude vlasti alternativu i da građani shvate da postoji način kako može da se živi bolje. On je naveo da ih najviše zbližava odgovornost prema zemlji i prema onima koji veruju u DS i LDP. "Ići ćemo korak po korak. Ne obećavamo velika dostignuća za sedam dana, ali odgovornost je ključna reč za ovo što nas je spojilo i što treba da nas spaja", rekao je Đilas. Đilas je rekao da postoje mnoga polja na kojima dve stranke mogu zajedno delovati i da to nije samo ekonomija iako je ona najveći problem, kao i da nisu razgovarali o koalicijama, jer pokušavaju da naprave priču koja je iznad toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track