Uskršnji zečići
Foto: Profimedia

Pecivo

Uskršnji zečići

Recept dana -

Pecivo

Sastojci- 1/2 kg mekog brašna - 120 g šećera - 2 dl mleka - 1 jaje - 2 žumanceta - prstohvat soli- 1 kockica svežeg kvasca (40g) - 100 g otopljenog maslaca - 1 jaje za premazivanje- suvo grožđe za očiPripremaKvasac izmrvite u toplom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe. Suve sastojke promešajte, u sredinu stavite jaje i žumanca, pa mikserom sa spiralnim dodacima umesite testo uz postepeno dodavanje maslaca i nadošlog kvasca. Testo prebacite na radnu površinu, pa ga mesite rukama dok ne postane kompaktno. Pokrijte ga folijom i pustite da se diže 40 minuta, pa ga potom premesite i podelite u osam delova. Od svakog dela napravite valjak, od njega otkinite dva dela - jedan koji ćete zaseći nožem da dobijete glavu i uši, a od drugog, koji će biti repić, formirajte kuglicu. Najveći deo valjka zarolajte u spiralu i kao na slici postavite glavu i rep, pa ih rukama malo fiksirajte da budu u komadu. Suvo grožđe stavite na mesto očiju, ostavite testo da još malo naraste, pa zeke premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track