IZBEGLIČKA KRIZA U SLOVENIJI POD KONTROLOM: Do sada primili 2.500 izbeglica
Foto: Rojters

Stanje redovno

IZBEGLIČKA KRIZA U SLOVENIJI POD KONTROLOM: Do sada primili 2.500 izbeglica

Region -
Samo sedam migranata zatražilo međunarodnu zaštitu od Slovenije

LJUBLJANA - Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova, Vesna Djerkeš Žnidar, saopštila je danas da se Slovenija našla pod velikim pritiskom izbeglica, ali da je situacija trenutno pod kontrolom.

Djerkeš Žnidar je dodala da je do sad u Sloveniju iz Hrvatske ušlo 2.500 izbeglica, a da je samo sedmoro tražilo međunarodnu zaštitu.

"Smeštamo izbeglice na lokacijama koje su za to predviđene. Slovenija trenutno preduzima korake u skladu s nacionalnim i evropskim zakonima, što će nastaviti da radi sve dok razmere priliva izbeglica to budu dozvoljavale", rekla je ministarka.

Ona je ocenila da se Slovenija u EU smatra kredibilnom i odgovornom članicom, zbog načina na koji se nosi s izbegličkom krizom.

Kad je reč o zajedničkom rešenju krize na nivou EU, ministarka je rekla da je Slovenija spremba da učestvuje u programu Evropske komisije o premeštanju dodatnih 120.000 izbeglica iz zemalja koje snose najveći teret, prenela je agencija STA.

Djkerkeš Žnidar je, međutim, rekla i da će Slovenija tražiti određena ograničenja, naglasivši da treba odlučiti ko je zapravo uključen u program i uzeti u obzir trenutnu situaciju u Sloveniji.

"Nisam pristalica situacije u kojoj bi Slovenija platila 0,002 odsto BDP-a, u slučaju da ne bude u stanju da učestvuje u raspodeli", poručila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track