ŠENGENSKA GRANICA UNELA POMETNJU: Spavaća soba im u Hrvatskoj, a WC u BiH
Foto: Printscreen/YouTube

Ni na nebu ni na zemlji

ŠENGENSKA GRANICA UNELA POMETNJU: Spavaća soba im u Hrvatskoj, a WC u BiH

Region -
Prolazeći kroz dvorišta i okućnice zaselaka Jovići-Domići, nova granica delom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima

Ucrtavanje nove šengenske granica između Hrvatske i BiH podiglo je na noge meštane zaselaka Jovići-Domići u Imotskom kraju. Naime, prolazeći kroz dvorišta i okućnice, nova granica delom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima.

Granica posred kuće, Foto: Printscreen/YouTube
Granica posred kuće, Foto: Printscreen/YouTube

Granični prelaz, kako je predviđeno, našao bi se tačno u dvorištu, podelio bi selo, čak i neke kuće Jovićevih.

"To vam izgleda kao da imate stan, pa imate WC u BiH, a spavaću sobu u Hrvatskoj, možete misliti kako to izgleda", očajan je Ante Jović.

Ante Jović, Foto: Printscreen/YouTube
Ante Jović, Foto: Printscreen/YouTube

Za sve su saznali slučajno, od ljudi zaduženih za merenje zemljišta. Nakon protesta meštana i prvih medijskih izveštaja stiglo je šturo saopštenje Ministarstva finansija kako je novi granični prelaz za pogranični saobraćaj, Jovića most, određen uredbom Republike Hrvatske i ugovorom sa BiH iz 2013. i da je u postupku dobijanja lokacijske dozvole, zbog desetak stambenih objekata koji bi ostali iza granice, zatražena reakcija ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji, jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH.

(hrt.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track