CERAR I MERKELOVA PRIČALI O MIGRANTIMA: Dogovoreno da se pojača granica EU
Foto: AP, 14 Jan 2016

Rešavanje krize

CERAR I MERKELOVA PRIČALI O MIGRANTIMA: Dogovoreno da se pojača granica EU

Region -
Nemačka kancelarka Angela Merkel i slovenački premijer Miro Cerar razgovarali su danas u Berlinu o masovnim migracijama u Evropi i saglasili se da treba pojačati kontrolu spoljne granice Evropske unije (EU) između Grčke i Turske, kako bi se sprečili nezakoniti prelasci migranata.

Slovenački premijer je nemačkoj kancelarki predstavio predlog dvostepene kontrole ilegalnih prelazaka granica na takozvanom balkanskom putu, koji, uz jačanje kontrole granice sa Turskom, predviđa i pojačan nadzor granice između Makedonije i Grčke Cerar će taj predlog ovih dana predstaviti i drugim evropskim liderima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Angela Merkel je izjavila da Nemačka ne namerava da zatvori svoje granice, ali da će vraćati ljude koji nisu zatražili azil, odnosno one koji nemaju regularna dokumenta. Sagovornici su se saglasitii da je neophodno stremiti zajedničkom evropskom rešenju za migrantsku krizu i pomoći ljudima u nevolji. Slovenački premijer je ukazao i na potencijalne teškoće sa kojima bi, uz pojačan talas migratana, mogle da se suoče Slovenija i države Zapadnog Balkana.

Cerar je u Berlinu učestvovao na otvaranju dvodnevnog ekonomskog samita lista Velt (Die Welt), kojem prisustvovali i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) i potpredsednik turske vlade Mehmet Šimšek. Samit je posvećen najaktuelnijim izazovima EU, a najviše je bilo razgovora o migracijama, integraciji izbeglica i migranata, pretnji terorističke organizacije Islamska država i prilikama u evrozoni. Slovenački premijer je, između ostalog, izrazio želju da se priliv izbeglica ove zime zaustavi.

"Brzo smo utvrdili da odluke na državnom nivou imaju veliki uticaj na prilike u drugim državama članicama (EU), ne nužno u susednim", rekao je on, upozoravajući da izbeglička kriza ima sve veći uticaj na bezbednost, ekonomiju i javnost. Pozivajući nemačke ulagače da ulažu u Sloveniju, Cerar je rekao da je tržište njegove zemlje "možda malo, ali je živahno, inovativno i dobro smešteno između Srednje Evrope, Zapadnog Balkana i Sredozemlja", dodajući da "bez sastavnih delova iz Slovenije nema ni nemačkog automobila".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track