ZVANIČNICI SRPSKE O PRESUDI KARADŽIĆU: Dejtonski mir nije ugrožen
Foto: Printscreen

Prvostepena odluka prvom predsedniku Republike Srpske

ZVANIČNICI SRPSKE O PRESUDI KARADŽIĆU: Dejtonski mir nije ugrožen

Region -
Zvaničnici o presudi Karadžiću Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da prvostepena odluka prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu nema nikakve posledice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske i njenih organa i institucija.

On smatra da će Karadžićev tim odbrane iskoristiti pravne mogućnosti da bi navedena presuda dobila neke druge okvire.

"Za tako nešto ima prostora, jer sudsko obrazloženje i odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rešenja", dodao je Čubrilović.

On je ponovio da je potpuno jasno da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju misiju i da je u proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi. Čubrilović kaže da će se Republika Srpska i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan deo BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

"Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i pre skoro dve i po decenije, čvrsto je rešena da nastavi da čuva i brani Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa", poručio je Čubrilović.

Presudu Radovanu Karadžiću, u Savezu logoraša Republike Srpske smatraju dokazom da, i decenijama posle rata, i dalje postoji, kako je saopšteno, najveći logor za Srbe, oličen u Haškom Tužilaštvu i Tribunalu. Navode da je princip funkcionisanja isti, počev od premlaćivanja i ubistava tokom hapšenja, do dugogodišnje pravne torture tokom koje se ne uvažavaju bilo kakvi argumenti odbrane, a nakon koje dolazi ili do smrti u ćelijama ili hiljadugodišnjih zatvorskih kazni za Srbe koji to izdrže do kraja.

Iz navedenih razloga, Savez logoraša navodi da nije iznenađen ovakvom odlukom institucije koja će se u istoriji prava pokazati kao sramotan primer ispolitiziranosti, neobjektivnosti i nečuvene pristrasnosti. S obzirom na sve moguće posledice ovakve odluke, Savez logoraša poziva sve građane Republike Srpske na uzdržanost, ali i na sve neophodne aktivnosti ka zaštiti Republike Srpske, protiv koje je ova odluka u suštini i usmerena, navedeno je u saopštenju.

Predsednik PDP–a Branislav Borenović izjavio je da presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom ima individualni karakter i da ne sme da ima bilo kakav politički uticaj na poziciju Srpske.

"Presuda će sigurno izazvati određene političke polemike, veliko nezadovoljstvo iz Republike Srpske tako visokom kaznom, ali i neku vrstu nastavka euforije i stvaranje tenzija od političkih predstavnika bošnjačkog naroda", ocenio je Borenović.

(Rtrs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track