NATERALI PREMIJERA DA PLATI TV PRETPLATU: Janez Janša 2 godine izbegavao obaveze
Foto: AP

Privilegije

NATERALI PREMIJERA DA PLATI TV PRETPLATU: Janez Janša 2 godine izbegavao obaveze

Region -
Sudskom odlukom, stavljena je administrativna zabrana na platu bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, zbog neplaćanja televizijske pretplate koja mesečno iznosi 12,75 evra, prenosi Hina.

Janša je prošle nedelje pred parlamentom lično priznao da već dve godine nije platio TV pretplatu. Bivši premijer je pred poslanicima preporučio i drugima, koji "nisu zadovoljni izveštavanjem javnih medija, da prestanu sa plaćanjem TV pretplate" i dodao da su slovenački mediji "pristrasni i da prikazuju iskrivljenu stvarnost", navela je Hina.

Janšino obraćanje usledilo je nakon rasprave povodom njegove nedavne izjave u kojoj je jednu novinarku i jednu urednicu nacionalne televizije nazvao "potrošenim prostitutkama javnog novinarstva", nakon što su u dnevniku objavile prilog u kojem je njegova stranka prikazana kao, kako navode, "ksenofobična u migrantskoj krizi", a neki njeni članovi kao "neonacistički simpatizeri".

Na Janšin poziv građanima da ne plaćaju zakonski obveznu pretplatu, regovao je direktor RTV-a Marko Filli, izjavom da je "Janša pozvao građane na neposlušnost i nepoštovanje zakona". List "Dnevnik" navodi da je Janšin dug za neplaćenu dvogodišnju pretplatu, naplaćen administrativnom zabranom na njegovu poslaničku platu, pri čemu je obračunata i kamata na dugovanje.

Slovenački javni RTV servis pokriva 70 posto svojih troškova prihodom od pretplate. Pretplatu mora da plati svako domaćinstvo koje je priključeno na električnu mrežu osim ako u posebnom postupku ne dobije posebnu verifikaciju izjave da u svom stanu ne koristi televizijski aparat. Ukoliko se ispostavi da je izjava lažna, kazna iznosi 150 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track