SLOVENIJI POTREBNI LEKARI I MEDICINSKE SESTRE: Stranci mogu da se zaposle samo pod jednim uslovom
Foto: Profimedia

Novi zakon

SLOVENIJI POTREBNI LEKARI I MEDICINSKE SESTRE: Stranci mogu da se zaposle samo pod jednim uslovom

Region -

Strani doktori i i drugo medicinsko osoblje iz članica EU-a i trećih zemalja u Sloveniji više neće moći da se legalno zaposle ako ne dokažu da aktivno vladaju slovenačkim jezikom, odlučila je tamošnja vlada, predlogom zakona koji reguliše organizaciju javne zdravstvene delatnosti.

Doktori, diplomirane medicinske sestre, diplomirane babice i magistri farmacije prema predlogu zakona koji još treba potvrdi parlament moraće za rad u Sloveniji da prilože dokaze da imaju visoki stepen C1 znanja slovenačkog jezika koji im omogućuje komunikaciju s kolegama i pacijentima, kao i pisanje nalaza, uputa i recepata, odluka je vlade premijera Mire Cerara.

Za ostale strance koji već rade ili konkurišu za rad u slovenačkom zdravstvu važiće pravilo da moraju minimalno da imaju stepen znanja službenog jezika B2, o čemu će prosuđivati njihov poslodavac.

U slovenačkom zdravstvenom sistemu radi nešto manje od 6.000 doktora i doktora stomatologije, a prema procenama doktorskog sindikata nedostaje ih najmanje hiljadu da bi se dostigao evropski prosek broja zaposlenih lekara u odnosu na populaciju.

Prema projekcijama, do 2025. godine Slovenija će zbog starenja stanovništva i odlaska doktora u penziju morati da zaposli 1.800 doktora, a najviše se traže doktori porodične medicine i anesteziolozi, posebno u severoistočnom delu zemlje.Slovenija je godinama bila orijentisana na "uvoz" doktora, ali i drugog medicinskog kadra iz drugih delova bivše SFRJ, što je većinom prestalo posle osamostaljenja države.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track