Najnovije vesti

ZA NJIH SFRJ JOŠ POSTOJI: Sve nas još spaja oružje!
Foto: AP (24.2.2013)

Nema zime

ZA NJIH SFRJ JOŠ POSTOJI: Sve nas još spaja oružje!

Region

U jeku novih političkih tenzija i teških reči između zemalja bivše Jugoslavije, zanimljivo je da saradnja u oblasti namenske industrije cveta.

Bruno Bojić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže kako je saradnja na izuzetnom nivou i da se svakodnevno unapređuje, ali da velika prilika leži u zajedničkom nastupu na svetskom tržištu.

 

"Moramo da sednemo za sto i da vidimo šta možemo da kao zajednički i gotov proizvod ponudimo tržištima gde neka od zemalja regiona ima preferencijalni tretman ili gde će, primera radi, biti kvalitetnije primljen nego na nekon trećem tržištu", kaže on.

 

 

Kao primer navodi pregovore predstavnika Srbije i BiH, a koji se vode sa Saudijskom Arabijom. "Bili smo tamo i ponudili nešto što možemo da zajednički da proizvodi. Nadam se da će od tog posla biti nešto. Na privrednicima i proizvođačima je da sednu i da se dogovore", kazao je Bojić.

 

Goran Radivojac, ekonomski analitičar iz Banjaluke, zajedničke poslove vidi u oružju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka koje se i dalje koristi na ratištima u svetu, a kojem je potrebno osavremenjavanje.

 

Prema njegovoj oceni, po tom pitanju trebalo bi sarađivati sa Srbijom, koja je najbolja u tome, a dio posla mogao bi se naći za preduzeća iz Republike Srpske, koja za razliku od onih u Federaciji nikako ne mogu da stanu na noge.

 

 

"Jasno je da ne možemo remontovati avione četvrte generacije, ali sa postojećim postrojenjima možemo parirati konkurenciji. Postoji iskustvo i dosta zajedničkih proizvoda koji su razvijeni u prethodnoj državi", kazao je Radivojac.

 

(Nezavisne)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...