JANŠIN POSLANIK PROTIV DŽAMIJE U LJUBLJANI: Kaže da je ona bezbednosni rizik za Sloveniju
Foto Printscreen Facebook, Foto: Printscreen Facebook

Reakcija

JANŠIN POSLANIK PROTIV DŽAMIJE U LJUBLJANI: Kaže da je ona bezbednosni rizik za Sloveniju

Region -

Opozicioni poslanik Branko Grims iz Slovenačke demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše, izjavio je danas da džamija koja se gradi u Ljubljani predstavlja potencijalni bezbednosni rizik, s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira radikalna struja islama.

Hina prenosi da je na te njegove reči oštro reagovala islamska zajednica u Sloveniji ocenivši da se radi o "fantazijama" uperenim protiv slovenačkih muslimana.

"Iako džamiju finansira više zemalja, glavni donator je Katar, a posrednik katarska medresa kojom dominira vehabijsko učenje islama. S obzirom na blokadu Katara i (njegov) zaoštren odnos sa zalivskim zemljama to nosi bezbednosne rizike i potencijalnu opasnost", rekao je Grims.

Predsedavajući Odbora za kontrolu službi bezbednosti slovenačkog parlamenta dodao je da "Blokada Katara zbog optužbi da podržava i finansira terorizam ima posledice i na NATO, pa i na Sloveniju".

Hina navodi da je Grims pripadnik desnog krila Janšine stranke koje je u vreme migracione krize 2015. govorilo da su migranti druge vere pretnja za Evropu i predlagalo da se na granici sa Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Slovenije Miro Cerar i učinio.

Navodi se da je Grimsovim izjavama ogorčena islamska zajednica u Sloveniji, ocenivši ga pokušajem blaćenja tamošnjih umerenih muslimana, većinom poreklom iz Srbije, Makedonije i BiH.

"Izjave razumemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji", naveo je u saopštenju generalni sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Navodi se da bi prva džamija u Ljubljani za oko 50.000 slovenačkih muslimana trebalo da bude otvorena sledeće godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track