SLOVENCI SIGURNI U ISHOD ARBITRAŽE: Očekuju da Hrvatska prihvati presudu u sporu oko Piranskog zaliva
Foto: Profimedia0313837025

opušteno

SLOVENCI SIGURNI U ISHOD ARBITRAŽE: Očekuju da Hrvatska prihvati presudu u sporu oko Piranskog zaliva

Region -

Slovenija se vrlo intenzivno priprema na sprovođenje arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom i očekuje da će je "pre ili kasnije" morati prihvatiti i zvanični Zagreb, izjavio je ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Karl Erjavec.

"Pripreme za implementaciju arbitražne presude su u toku i razradili smo više mogućih scenarija", kazao je Erjavec u razgovoru za slovenački Javni servis.

On je dodao da u pripremama za primenu arbitražne presude učestvuje više ministarstava, te lokalne zajednice koje se graniče s Hrvatskom.

"Pripreme se odvijaju u okviru međuresorske grupe, spremni su i drugi državni organi, te organi lokalnih zajednica. Mislim da smo na proglašenje arbitražne presude i na primenu te odluke spremni", kazao je Erjavec.

Iako se Hrvatska iz procesa arbitraže povukla pre dve godine, a na osnovu tada jedinstvene odluke Sabora i vlade zbog ocene da je taj proces "nepovratno kompromitovan", nakon što je obelodanjena nedopustiva komunikacija bivšeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca i zvaničnice slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik, koja mu je davala instrukcije kako uticatina odluku sudija u arbitraži, Erjavec je ponovio stav Ljubljane kako je arbitražni sporazum, koji su dve vlade sklopile 2009., još na snazi i da obvezuje obe strane.

Za njega, pitanje je samo kako jednom donesenu presudu primeniti na terenu, odnosno implementirati u praksi, pri čemu će na kraju na to, po njegovoj oceni, morati pristati i hrvatska strana.

"Mi ćemo presudu arbitara implementirati tako da ne bi dolazilo do incidenata. Uvereni smo da će i Hrvatska pre ili kasnije morati da se privoli na poštovanje arbitražne presude. Zato ne očekujem da će zbog toga doći do veće napetosti i incidenata", kazao je Erjavec.

Dodao je da bi samo na početku moglo doći do odlaganja primene arbitražne presude, ma kakva ona bila, jer Hrvatska arbitražu više ne smatra relevantnom za rešenje dvostranog otvorenog pitanja, ali da će se to promeniti.

"S vremenom će i hrvatska strana videti da je međunarodne ugovore potrebno poštovati i da je arbitražni sporazum još uvek važeći", kazao je slovenački ministar Erjavec.

Iako većina promatrača u Sloveniji očekuje da bi do objave presude arbitara moglo doći vrlo skoro, još nije jasno da li je reč o danima ili sedmicama i hoće li presuda možda biti objavljena tek na jesen, ali je jasno da će ona uveliko da utiče na slovenačke predsedničke izbore ove jeseni, u kojima je Borut Pahor favorit za ponovno osvajanje mandata, navodi Slovenačka TV.

Ovaj medij ističe da će objavljivanje presude za Sloveniju biti "istorijski dan", jer se bilateralni spor nije rešio ni 26 godina nakon što su dve države postale samostalne.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track