KOLINDA I PAHOR KOD VAN DER BELENA: Austrija spremna da posreduje u sporu oko granice između Slovenije i Hrvatske
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

DIPLOMATIJA

KOLINDA I PAHOR KOD VAN DER BELENA: Austrija spremna da posreduje u sporu oko granice između Slovenije i Hrvatske

Region -

SALCBURG - Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je danas Hrvatsku i Sloveniju da reše bilateralni spor oko granice na Jadranu i rekao da je zvaničan Beč spreman da posreduje, dok su njegove slovenačke i hrvatske kolege ponovile oprečne stavove o ovom pitanju.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Učinićemo sve da se taj problem reši", kazao je Van der Belen na konferenciji za štampu posle trilateralnog sastanka sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović i slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u Salcburgu. Van der Belen je istakao da Austrija po ovom pitanju ima "tipično austrijski neutralni stav" pošto mu je stalo do dobrih odnosa sa obe države.

Ljubljana i Zagreb, kako je poručio, trebalo bi da, odluku Arbitražnog suda od kraja juna, vide kao "odlučujući korak ka konačnom rešenju spora".

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Pahor i Grabar-Kitarovićeva su na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovili različite stavove svojih zemalja u vezi graničnog spora. Dok Slovenija insistira na primenu odluke Arbitražnog suda, Hrvatska želi nastavak bilateralnih razgovora o tom pitanju.

"Nije pitanje da li će odluka međunarodne arbitraže biti primenjena, već kada i kako", poručio je Pahor i istakao da su obe zemlje u obavezi da poštuju međunarodno pravne odluke, a da Slovenija čeka sada na "mali signal" hrvatske strane da želi da primeni odluku.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Mi ne prihvatamo tu odluku", rekla je Grabar-Kitarovićeva napadajući predsedavajućeg Arbitražnog suda Francuza Zilbera Gijoma zbog pristrastnosti, pošto je slovenačkoj strani nedozvoljeno prosleđivao informacije. Istovremeno je umanjila značaja konflikta između dve zemlje, i kazala da postoji već niz sporazuma koji regulišu granični saobraćaj i ribarenje u spornim vodama.

Van der Belen je poručio da emocije treba spustiti i da Slovenija i Hrvatska treba da sednu i razgovaraju, kako bi videli šta je "pravi problem".

(Kurir.rs/Tanjjg)

Foto: EPA/Christian Bruna

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja