LUD, ALI SREĆOM ŽIV: Slovenac našao bombu od 250 kg iz Drugog svetskog rata pa je odneo kući kao suvenir
Foto: profimedia-0011986801

sada ga tuže

LUD, ALI SREĆOM ŽIV: Slovenac našao bombu od 250 kg iz Drugog svetskog rata pa je odneo kući kao suvenir

Region -

Slovencu iz Vurberka blizu Maribora koji je početkom prošle nedelje u šumi našao 250 kilograma tešku neeksplodiranu bombu zaostalu iz II. svetskog rata preti tužba za izazivanje opšte opasnosti jer je uz pomoć sinova prevezao u svoje selo, a nadležne je o tome obavestio tek u četvrtak, objavila je u ponedeljak lokalna policija.

Bomba će biti deaktivirana, a stručnjaci navode kako je reč o jednoj od najzaht

evnijih intervencija u istoriji specijalne jedinice slovenačke policije.

Neoprezni meštanin koji je bombu doneo i njegova porodica već su premešteni, a zatvoreno je i šire područje sela, dok će pre početka operacije iz kruga od kilometar biti evakuisano svo stanovništvo, oko 400 ljudi, objavila je policija, a prenose slovenački mediji.

Utvrđeno je da se radi o avionskoj bombi američke proizvodnje iz vremena bombardovanja Maribora i okoline pri kraju Drugog svetskog rata, a posebno je opasna jer sadrži hemijski mehanizam koji izaziva paljenje, a reaguje i na manje pomake, pa je pravo čudo što prilikom prvog transporta nije eksplodirala.

Kako prenose mediji, stanovnik Vuberka koji je našao bombu u šumi na levoj obali reke Drave, otkrio je uz pomoć detektora metala, tražeći kovčeg sa blagom koje je tamo navodno zakopan.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track