Najnovije vesti

HRVATSKA PRED NOVIM MEĐUNARODNIM SPOROM? Čim je završena arbitraža sa Slovenijom, stiže zahtev od ove države
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

NOVE SVAĐE U REGIONU

HRVATSKA PRED NOVIM MEĐUNARODNIM SPOROM? Čim je završena arbitraža sa Slovenijom, stiže zahtev od ove države

Region
14:25h

Spor oko gradnje Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo će biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj uvali sa Slovenijom, izjavio je danas predsednik Glavnog odbora vladajuće bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) Halid Genjac.

Navodi se da je Genjac najavio da će se SDA pridružiti zahtevu koji je u parlamentu BiH pokrenula opozicija da se projekt Pelješkog mosta zaustavi sve dok se ne reši otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaliva.

Na vanrednoj stranačkoj konferenciji za medije u Sarajevu Genjac je kazao da BiH nikada nije dala službenu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama, jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenom moru.

"BiH nikada nije dala saglasnost na gradnju Pelješkog mosta. Bez toga ona je nelegalna i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, a posebno Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora", kazao je Genjac.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track