(VIDEO) STRUČNJACI PRESEKLI ČIJA JE VOJSKA JAČA - HRVATSKA ILI SRPSKA: U regionu odskače jedna zemlja, a jedna nije vredna pomena!
Foto: profimedia-0133040677

gLOBAL FAJERPAUER

(VIDEO) STRUČNJACI PRESEKLI ČIJA JE VOJSKA JAČA - HRVATSKA ILI SRPSKA: U regionu odskače jedna zemlja, a jedna nije vredna pomena!

Region -

Uzimajući u obzir više od 50 faktora, sajt Global Fajrpauer rangirao je vojske sveta prema njihovoj snazi.

Oni ističu da rangiranje ulesnika ne zavisi toliko o ukupnoj količini vojne tehnike, koliko o ujednačenosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja (kao primer navode kako 100 minolovaca ne odgovara taktičkoj snazi 10 nosača aviona).

Takođe, zalihe nuklearnog naoružanja se ne uzimaju u obzir, nego države koje imaju nuklearno naoružanje ( i one za koje se to sumnja) dobijaju bonus, kao i članice NATO-a. Takođe, ne uzimaju se u obzir ni trenutno političko i vojno rukovodstvo.

Na konačnu ocenu prilično utiče i populacija (obzirom na raspoloživo ljudstvo) kao i geografsko-strateški faktori, raspoloživost resursa i snaga lokalne industrije.

Države nastale raspadom bivše države nalaze se na kraju popisa vojnih sila, osim Hrvatske, koja je zauzela 68. mesto.

Vojska Srbije znatno je lošije rangirana te se nalazi na 89. mestu, dok je slovenačka vojska 114. Na popisu vojska Bosne i Hercegovine je 121., a odmah potom sledi Makedonija.

Najnovija članica NATO-a, Crna Gora, nije uvrštena na popis vojnih sila.

Prema istraživanju najjaču vojsku na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, druga je Rusija, a treća je Kina. Slede Indija, Francuska, Velika Britanija, Japan, Turska, Nemačka i Egipat.

U slučaju (aktiviranja) rata Južne i Severne Koreje, veliki vođa ne bi dobro prošao – Južna Koreja je na 12. a Severna na 23. mestu.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track