Najnovije vesti

SKANDAL U SLOVENIJI: Najveća državna banka prala novac iz Irana
Foto: Profimedia

MIKI MAUS I PATAK DAČA PRIMALI PARE, IZMEĐU OSTALIH

SKANDAL U SLOVENIJI: Najveća državna banka prala novac iz Irana

Region

Slovenačka služba za sprečavanje pranja novca pokrenula je istragu povodom tvrdnji opozicionih partija da je Nova Ljubljanska banka (NLB), najveća državna banka u zemlji, prala novac iz Irana kršeći međunarodni embargo i ne primenjujući propise protiv finansiranja terorizma.

 

Kako danas prenosi briselski EURACTIV.com, NLB je između 2008. i 2010. možda "oprala" gotovo milijardu evra iz Irana. Slovenački mediji pisali su u julu o 40-50 transakcija dnevno iz NLB na više od 30.000 računa širom sveta, uključujući i na očigledno lažna imena poput Miki Maus ili Patak Dača.

 

 

Te optužbe tada nisu dalje elaborirane, sve dok opozicija ponovo nije otvorila slučaj.

 

NLB nije odgovorila briselskom portalu na pitanja oko optužbi za pranje iranskih para dok su u slovenačkoj Vladi rekli "da je u tom slučaju Služba za sprečavanje pranja novca dobila izveštaj o sumnjivoj transakciji u junu 2010. u vezi sa sumnjom na pranje novca i finansiranje terorizma".

 

Služba za sprečavanje pranja novca je na osnovu prikupljenih podataka utvrdila da postoji osnovana sumnja da su prekršena dva člana krivičnog zakona Slovenije koja se odnose na pranje novca i finansiranje terorizma.

 

U centru afere je Iraj Farokzadeh (Farrokhzadeh), državljanin Irana i Velike Britanije, koji je otvorio račun u NLB u decembru 2008. za kompaniju Farok (Farrokh Ltd) nakon što su mu švajcarske vlasti zatvorile račune u banci UBS.

 

foto: Reuters

 

Smatra se da je Farokzadeh izmeštao novac iz Iranske izvozne razvojne banke, koja je bila na crnoj listi Evropskog saveta zbog povezanosti sa trgovinom oružjem i plaćanja kompanijama povezanim sa iranskim ministarstvom odbrane.

 

Pored toga Farokzadeh je u to vreme bio na Interpolovoj listi najtraženijih.
Centralna banka Slovenije zabranila je transakcije u decembru 2010. i Farokzadeh je posle toga izmestio operacije u ruske banke.

 

Slovenački parlament je 26. septembra usvojio izveštaje o slučaju sa iranskim novcem i zatražio dalje istrage koje bi potencijalno mogle da otvore Pandorinu kutiju u slovenačkoj politici.

 

foto: Profimedia

 

U opoziciji predvođenoj Slovenačkom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše kažu da su neki političari učinili sve što mogu da sakriju transakcije.

 

Članica te stranke i evroposlanica Romana Tomc rekla je za Euraktiv da opozicija vidi "veliku političku i takodje ličnu" odogovornost u tom slučaju.

 

 

"Neki od onih koji su direktno odgovorni za pranje novca danas su u poziciji da treba da istražuju svoje poteze iz prošlosti", istakla je ta evroposlanica.
Premijer Miro Cerar je prošle nedelje u parlamentu rekao da sumnje na pranje novca u NLB još nisu ni potvrdjene ni odbačene.

 

"Ako ima nekih neregularnosti ili zloupotreba, treba da ih potvrdimo bez svake sumnje i kaznimo. Ako se utvrdi da je neko odgovoran u očima zakona, biće pokrenute procedure", kazao je Cerar, preneo je slovenački list 24 časa.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

   

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Haos u Las Vegasu! Penzioner ubio preko pedeset ljudi?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...