Najnovije vesti

SLOVENAC SE VRATIO U DOMOVINU U 102. GODINI: Preživeo logor i dočekao da vidi rodno mesto!
Foto: Printscreen/ Facebook, Foto: Printscreen/ Facebook

STIGAO IZ AMERIKE

SLOVENAC SE VRATIO U DOMOVINU U 102. GODINI: Preživeo logor i dočekao da vidi rodno mesto!

Region

Vinko Lipovec, jedan od najaktivnijih Slovenaca u SAD i dugogodišnji urednik lista "Američka domovina", najstarijih novina slovenačke zajednice u inostranstvu, vratio se u domovinu u 102. godini - 73 godine pošto su ga nacisti uhapsili i odveli u logor Dahau.

Generalni konzul Slovenije u Klivlendu Andrej Rode potvrdio je za agenciju STA da se Lipovec preselio u nedelju u svoje rodno mesto Spodnje Jarše, 15 kilometara severoistočno od Ljubljane. Rođen 1915. godine Lipovec je proučavao istoriju i geografiju u Ljubljani. Počeo je da predaje u Tehničkoj školi u Ljubljani 1940. godine.

Četiri godine kasnije, uhapsili su ga Nemci zbog vođenja Slovenačke legije, vojne organizacije Narodne partije, jedne od najjačih političkih stranaka u Sloveniji pre Drugog svetskog rata, i poslali ga u logor Dahau. Ubrzo po dolasku u koncentracioni logor dobio je tifusnu groznicu, a preživeo je uz pomoć drugih logoraša i, kako kaže, zbog želje "da vidi odlazak nacista u pakao". Nakon rata, odlučio je da se ne vrati u Sloveniju jer je bio protiv komunizma. Ostao je u Nemačkoj, uređivao slovenačke novine u Minhenu i pomagao slovenačkim izbeglicama da se presele u SAD.

Godine 1949. i sam se preselio u Klivlend. Prvo je radio u fabrici dušeka, a godinu dana po dolasku u SAD je postao urednik slovenačkog izdanja "Ameriškog doma", lista koji je izlazio do 2008. godine na slovenačkom i engleskom jeziku. Lipovec je radio kao urednik tog lista do penzionisanja 1980. godine. Prvi put je posetio Sloveniju 1992. godine, prenosi agencija STA.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...